Ziua Pământului- Proiect Tematic

Zana naturii Natura ne înconjoară pretutindeni, şi trebuie să învăţăm să convieţuim în armonie cu ea. Singura formă de a convieţui cu ceea ce ne înconjoară este dragostea. Aceasta ne uneşte prin prietenie  si respect faţă de tot ceea ce ne înconjoară (oameni,animale,plante). Din acest proiect am învăţat să fim buni prieteni cu natura, buni ecologi şi să trăim în armonie cu ceea ce ne înconjoară.

La grădiniţa Răsărit nr.2 Ziua Pământului a durat trei saptamani, în care am facut o calatorie imaginară împreună cu copiii de toate vârstele în lumea ecologiei,unde au învăţat despre poluare, reciclare şi cum să devină mici ecologi. A fost un proiect special care a trezit interesul copiilor,acestia fiind foarte receptive,absorbind ca un burete informaţiile primite despre pământ şi ce se întâmplă cu el. Finalizarea proiectului a fost de neuitat pentru copii aceştia întâlnindu-se cu Zâna Naturii.

În prima săptămână copiii au primit informaţii generale despre globul pământesc,au pictat globul, au învăţat ce se ascunde în adâncurile pământului. Fluturasii au citit imagini despre problemele mediului înconjurător: poluarea apelor, pământului şi aerului, defrişarea şi au încercat să găsească soluţii pentru protejarea mediului. Au desfăşurat jocuri de memorie cu materiale reciclabile şi au cunoscut diferite materiale folosind atingerea(tactil).


IMG_0126Elfii au ascultat cu interes Povestea pungilor de plastic şi Pământul planeta vie,au citit imagini şi au jucat jocuri de imaginaţie ca: ‘Dacă aş fi planeta pământ’,au realizat o pictură în echipa(lucrare colectivă) ‘Terra, căminul tuturor’, şi au învăţat cântece :’ Ziua Pământului în fiecare zi’, şi ‘This old Earth’ în limba engleză.

Buburuzele au învăţat despre părţile componente ale unei plante:rădăcina, tulpina, frunze, flori, au învăţat cum să le îngrijească,au plantat şi au învăţat poezia:  ‘Ocrotiţi natura’

Ocrotiţi natura, dragi copii,

Copacii au suflete şi sunt vii,

şi ramura şi mugure şi floare,

Daca le rupi şi pe copac îl doare.

Au învăţat un cântecel în limba engleză: ‘Dig a little hole’, au modelat şi au  pictat ‘Pământul mare şi rotund’.

IMG_0418A doua săptămână toate grupele s-au focalizat pe reciclare şi au desfăşurat diferite activităţi creative: tablouri din materiale reciclate, un roboţel (Elfii), flori din sticle de plastic (Buburuzele)şi cutiuţe colorate din cutii de lapte (Fluturaşii).

În cea de a treia săptămână toţi copiii au făcut o călătorie imaginară pe mări şi oceane şi au cunoscut suferinţele acestora datorita poluării. Fluturaşii au pictat o varietate de vietăţi maritime care sufereau datorita poluării( aveau lipit de burtică plastic şi alte gunoaie), pentru a înţelege cât de mult rău poate  face poluarea apelor acestor vietuitoare. Împreună cu copiii am fost la containerele de depozitare selectivă a deşeurilor învăţând astfel cum să separăm plasticul, sticla, hârtia,metalul si gunoiul menajer. De asemenea am vizitat atelierul de pânză din aproprierea gradiniţei unde se confecţionează sacoşele din panză reciclabilă,de către mămici care se află în dificultate financiară,aceste sacoşi asigurându-le un venit minim. Copiii au învăţat despre procesul fabricării unei sacoşi reciclabile(cum se taie materialul, cum se foloseşte maşina de cusut,cum se personalizează) şi despre importanţa folosirii unei astfel de sacoşe în detrimental pungilor de plastic care poluează grav mediul.Pentru a întări cele învăţate de copii am comandat mai multe sacose cu inscripţia ‘Ziua Pământului în fiecare zi’ pe care părinţii o pot cumpăra pentru a o folosi la cumpărături.

Proiectul  s-a finalizat cu o zi special petrecută în parcul Herăstrău.Aici copiii şi-au reamintit ce au învăţat în cadrul proiectului prin vizitarea Acvariului din parc. Punctul culminant al zilei a fost întalnirea cu Zâna Naturii, care nu vorbea, şi nu putea fi văzută decât de copii.Aceştia au căutat-o mult timp prin parc dar nu au găsit-o până când nu i-au cântat cu multă dragoste.Doar aşa au reuşit să o aducă în mijlocul lor. Copiii împreuna cu educatoarele i-au facut un cadou special zânei- elementele Vieţii- apa, aerul, pământul şi soarele, şi au pregătit pentru ea două cutiuţe frumos decorate. Zâna ne învaţă să punem gunoiul la coş, ne arată că o doare când vede gunoi în jurul ei şi suferă atunci când pământul este bolnav datorita poluării. Ne-a învăţat să preţuim şi să iubim tot ce ne-a dat natura, frunzele, copacii,florile,apele cristaline,soarele cald,stelele luminoase şi luna misterioasă. Copii au urmat-o peste tot cu mare curiozitate, până când a ajuns la casa ei şi a adormit.

A fost un proiect care a avut mult success în Grădiniţa Răsărit nr.2  şi sperăm ca toţi copiii să fi fost influenţaţi într-un mod pozitiv.

rasarit@amurtel.ro

0743161740