COVID19 – Copilul întreabă, părintele răspunde

Articol tradus și adaptat după https://www.zerotothree.org/

Chiar dacă v-ați ținut copilul departe de știrile despre COVID-19 din media sau ați evitat să audă discuțiile dintre adulți, e foarte probabil ca acesta să aibă oricum întrebări. Iată câteva răspunsuri adecvate la întrebările lor.

Este important să le răspundem în mod simplu și adecvat vârstei.

De ce nu mă pot juca cu copiii?

„Trebuie să luăm o pauză de la joaca împreună pentru ca să rămânem cu toții sănătoși.”

De ce nu mă pot juca cu jucăriile altcuiva?

“Nu putem împrumuta jucării de la alți copii chiar acum,  pentru ca să rămânem cu toții sănătoși.”

De ce ștergem și dezinfectăm totul?

“Pentru a menține lucrurile din jur curate.” Nu trebuie o explicație mai complexă de atât. Copiii mici nu înțeleg cum funcționează microbii sau transmiterea infecțiilor.

De ce poartă persoana aceea mască?

“Oamenii poartă mască pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur de îmbolnăvire.”

Uneori copiii vor continua cu întrebări suplimentare, iar la această vârstă este important să le răspundem DOAR la întrebările pe care le adresează, evitând detaliile suplimentare (despre microbi, contagiozitate, etc.) pe care ei nu le vor putea înțelege.

Iată alte exemple de întrebări:

Masca e un costum/deghizare?

„Nu, oamenii poartă mască pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur de îmbolnăvire. Masca înseamnă doar că au grijă de ei și de cei din jur.” Mai poate persoana să vorbească când poartă masca? „Desigur. Masca le acoperă gura, dar pot vorbi. E ca și cum ne-am acoperi gura cu mâna, uite. (demonstrați)

Aceștia sunt oameni răi sau de care să ne fie frică?

„Nu. Masca le acoperă o parte din față, dar asta nu înseamnă că sunt răi sau trebuie să ne fie frică. Dimpotrivă. Ei poartă mască pentru că le pasă de cei din jur și au grijă să îi protejeze. Asta e tot.”

Eu mă voi îmbolnăvi?

„Toată lumea se îmbolnăvește uneori. Daca tu te vei îmbolnăvi, mama/tata vor avea grijă de tine până te vei face bine. Și doctorii te vor ajuta să te faci bine.”

Dacă în comunitatea dumneavoastră sunt multe personae care poartă mască, este posibil ca să existe un interes crescut din partea copilului să se joace prin imitație și să vrea să poarte mască. E tipic pentru copiii mici. Joaca prin imitație este modalitatea prin care copiii înțeleg lumea din jur, prin experimentarea rolurilor pe care le văd. Ca părinte, puteți decide dacă acest joc este potrivit și confortabil, sau puteți sugera jocul „de-a doctorul” cu jucării, pentru a îi explica copilului cum au grijă oamenii unul de celălalt atunci când sunt bolnavi.

De ce nu mă pupă și ia în brațe bunicul (bunica sau altă persoană apropiată)?

Asigurați copilul că acea persoană îi iubește mult. Apoi puteți explica: „Atunci când un adult e răcit, el are grijă să nu-I îmbolnăvească și pe ceilalți, astfel că nu îi pupa și nu-I îmbrățișează pentru o vreme. Când se simt mai bine și sunt din nou sănătoși, primul lucru pe care îl vor face este să-ți dea un pupic mare-mare!”

De ce nu pot să o văd pe mama (sau tata, bunica, etc.)?

Dacă un adult prezent în viața unui copil trebuie să fie separat de acesta, copilul poate trăi o stare de confuzie. Nu îngrijorați copiii discutând despre boală sau carantină. Puteți să spuneți: „Mama este plecată pentru puțin timp, ar se va întoarce curând.” Luați în calcul metode de a rămâne conectați chiar dacă apropierea fizică nu este posibilă, precum apelurile video.

De ce nu pot merge la creșă/grădiniță/școală?

„Creșa/grădinița/școala sunt închise acum. Educatorii și prietenii tăi sunt și ei acasă la ei, la fel ca și tine. Când grădinița se va deschide, te vei putea întoarce să-ți revezi prietenii. Am să îți spun când va fi posibil.” Evitați să intrați în detalii despre îmbolnăviri, astfel încât copiii să nu dezvolte o teamă de a merge la grădiniță din această cauză.

De ce nu putem ieși afară? De ce nu vin prietenii la mine să ne jucăm?

„Acum este o regulă nouă ca familiile să stea pentru un timp scurt acasă și să fie împreună. Asta ne ajută pe noi și prietenii nostril să fim sănătoși. Știu că e trist când nu ne putem vedea și juca cu prietenii, dar avem o grămadă de lucruri distractive de făcut împreună acasă ! Vrei să ne jucăm v-ați-ascunselea sau să facem un puzzle?”

Chiar dacă copilul dumneavoastră nu pune aceste întrebări în mod explicit, dacă observați curiozitatea lor în ceea ce privește schimbările din jur, le puteți valida faptul că ceva se întâmplă, fără a intra în detalii. Explicați că apare o schimbare în rutina zilnică și cum poate fi aceasta: “Vei sta acasă cu tata pentru puțin timp, în loc să mergi la grădiniță. Facem un puzzle și apoi luăm o gustare.”

rasarit@amurtel.ro

0743161740