Gestionarea Constructiva a Sentimentelor Copiilor

 

Oricat de iubitor si sigur ar fi mediul in care cresc copiii nostri, ca parinti trebuie sa constientizam faptul ca la un moment dat ei vor avea de infruntat suferinte pe care noi nu le vom putea controla. Gestionarea constructiva a sentimentelor poate fi foarte greu de realizat pentru parinti, prinvindu-si copiii trecand prin emotii puternice. Este dificil sa ne auzim copiii plangand sau facand crize de furie. Le simtim durerea, dar este si foarte incomod si nu vrem decat sa-i facem sa se opreasca.

Cu toate acestea, copiii nostri trebuie sa-si exprime sentimentele. Trebuie sa invete ca sentimentele lor sunt perfect normale. Sentimentele exprimate nu se transforma in frustrari si acesta este un lucru extrem de important pe care copiii trebuie sa-l invete cat mai devreme in viata. Un alt lucru important pe care trebuie sa-l invete copiii nostri este ca trebuie sa-si cunoasca sentimentele: astfel vor intelege mai clar ce vor, vor sti sa faca alegeri si vor sti sa stabileasca niste limite.

Noi stim cat de puri, de minunati si de intelepti sunt copiii nostrii si ca au nevoie de libertate dar, totusi, ei sunt dependenti de parinti si au nevoie de protectia lor ca sa le asigure siguranta de care au nevoie. Cand parintii nu au limite clare si sunt prea permisivi sau nu au constanta, atunci comportamentul copiilor va reflecta acest lucru. Copiii au nevoie tot timpul de atentia noastra. De aceea, daca nu au parte de ea in mediul familial, copiii dezvolta comportamente care sa le permita sa obtina atentie in orice mod pot. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fiti fizic langa copil zi si noapte. Nevoia de atentie difera de la copil la copil. Daca banuiti ca manifestarile de comportament ale copilului reflecta o nevoie de atentie, este recomandat sa va faceti timp pentru el. Prezenta neconditionata si plina de dragoste a parintilor va hrani nevoile copilului.

Atunci cand ii vedeti cuprinsi de sentimente intense de tristete, dezamagire si furie nu trebuie sa va simtiti obligati sa “rezolvati” situatia, sau sa preveniti experientele de genul celor care au provocat respectivele sentimente ci incercati sa-i cantati, sa-l imbratisati si sa respirati adanc impreuna cu el. In functie de preferintele copilului, puteti incerca sa-i faceti un masaj bland, si sa stati imbratisati soptindu-i o mica poveste.Cantecele curata campul energetic al copilului, respiratia linisteste agitatia interioara si imbratisarile vindeca ranile sufletesti.

Daca parintii isi gasesc echilibrul si sunt stapani pe situatie, este mult mai usor sa interactioneze cu copilul pentru ca o face din propria fiinta interioara si transmite cu usurinta acest lucru.

de Magda Zambet

rasarit@amurtel.ro

0743161740