Acomodarea
Copilul Tău “Your Child” at Gradinita Rasarit Bucuresti Romania from Gradinita Rasarit on Vimeo.
La Grădinița Răsărit, încurajăm părinții sau persoanele care intră în contact cu copilul (bunici, bone, mătuși, unchi ) să participe la acomodarea la grădiniță a micuțului în noul mediu. Astfel, perioada de tranziție de la mediul de acasă la mediul grădiniței se va realiza fără probleme, evitând o ruptură bruscă de spațiul familial, care ar duce la creșterea anxietății copilului și teama de abandon.
De aceea, cu câteva săptămâni înainte de începerea cursurilor, încurajăm familia să vină cu copilul la grădiniță pentru a petrece o oră, două, astfel încât acesta să înceapă să se simtă în siguranță, confortabil și să exploreze noul mediu în prezența dumneavoastră. În urmatoarele 3 zile, durata de timp în care copilul rămâne în grădiniță alături de părinte va crește. În momentul în care se poate observa că micuțul este absorbit de joc, părintele se retrage, urmând să revină când micuțul începe să îl caute cu privirea sau să prezinte o stare de anxietate. În acest mod, copilul va considera grădinița o “a doua casă” și va învăța că întotdeauna părintele se va întoarce.
În cazul în care parinții nu pot veni, este bine ca o altă persoană de referință să însoțească copilul, astfel încât acesta să se simtă în siguranță (ex. bunica, matușa, bona).
Fiecare copil este diferit și se acomodează în mod diferit la experiențe noi de viață.
Sunt copii care se simt ca acasă de la primul pas în mediul grădinței și nu mai caută o confirmare din partea părintelui sau însoțitorului după primele zile. În schimb, sunt alți copii care au nevoie de o tranziţie treptată, ce poate dura puțin mai mult decât cele 3 zile recomandate. Insă, din experiența noastră, nu este benefică pentru copil o periodă de acomodare mai mare de 5 zile.
Perioada de acomodare este o oportunitate pentru familie de a intra în noua lume a copilului şi de a vedea programul în desfăşurare. Este un timp în care părinţii pot împărtăși informaţii utile despre dezvoltarea unică a copilului, de a lega prietenii cu alți părinți care ar putea fi și ei în faza de acomodare şi de a forma o relaţie puternică cu educatoarea. Educatoarele noastre sunt foarte deschise și interesate să devină o resursă pentru familie. Sunt o bună sursă de informaţii privind dezvoltarea copilului, strategii de educaţie parentală, oportunităţile de învăţare la domiciliu, strategii pentru disciplina pozitivă şi creativă şi, mai mult, pot ajuta la optimizarea relaţiei cu copilul dumneavoastră. Atunci când există un parteneriat solid între părinţi şi grădiniţă, rezultatele de care beneficiază copilul se înmulţesc, iar buna comunicare şi colaborare începe cu faza de acomodare. Pe tot parcursul anului, grădiniţa organizează sesiuni regulate cu părinţii cu privire la diverse teme legate de educaţia parentală, deoarece credem cu fermitate că primii educatori și cei care îi îndrumă pe parcursul vieţii pe copii, sunt și vor rămâne părinții.
Oferim oportunitatea părinților de a interacționa cu copiii în grădiniță, ceea ce reprezintă o sursă de mândrie pentru cei mici. Exemplu ar fi: participarea familiei la “Bazarul de toamnă”, “Întâlnire cu Moș Craciun”, sau alte activități propuse de familie.
Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu voi!