Ce-l face pe copil să se comporte agresiv?
Comportamentul agresiv la copii
O parte normală și tipică a creșterii copilului o reprezintă și comportamentul agresiv. De aceea, este important ca adulții care sunt alături de micuț în dezvoltarea lui emoțională și comportamentală, să îl ajute să gestioneze un astfel de comportament.
Copleșit de emoții puternice, aproape fiecare copil lovește, țipă, mușcă sau împinge. Acest comportament se poate răsfrânge asupra noastră sau a altor copii. De fapt, învață să comunice. Emite sunete, cuvinte sau își folosește limbajul trupului. Nu este de dorit, dar reprezintă o o etapă în dezvoltarea sa, în timpul căreia îi putem fi aproape sprijinindu-l și ghidându-l astfel încâ să învețe să comunice într-un mod adecvat, respectându-i pe cei din jur.
Între 2 și 5 ani, copilul își dezvoltă în mod rapid vocabularul, învață din experiențele proprii si sub îndrumarea adulților că va obține rezultate mai bune dacă vorbește despre o dispută decât reacționând violent față de prietenul de joacă.
Dar ce-l face pe copil să reacționeze agresiv?
O explicație simplă este frica. Un copil poate ataca atunci când se simte încolțit de un alt copil. Alte motive au de-a face cu circumstanțele și mai puțin cu instinctul. La această vârstă învață o gamă largă de abilități noi, așa că pot deveni cu ușurință frustrați.
De exemplu, mergând la grădiniță si fiind nevoiți să se adapteze la noile rutine, pentru ei înseamnă mai puțin timp petrecut în familie. Se pot simți neglijați, devin foarte ușor irascibili și pot reacționa trântindu-se asupra unui partener de joacă. În plus, uneori cei mici devin furioși, lovesc sau mușcă pentru că le este foame, sete sau sunt epuizați.
Copiii nu intenționează să fie răutăcioși, iar agresivitatea nu poate fi ștearsă folosind argumente logice, rațiunea sau Time Out. De aceea, este important să fie urmăriți îndeaproape pentru a interveni cu blândețe la momentul potrivit. Păstrându-vă calmul le arătați că vă puteți păstra temperamentul. Astfel vor învăța că și ei îl pot controla pe al lor. Poate fi o adevărată provocare să vă păstrați calmul în anumite situații, cel mai des, atunci când cel mic ignoră ceea ce spuneți, iar acest gând vă poate declanșa furia. În acele momente cheie amintiți-vă că la această vârstă copilul nu urmează întotdeauna instrucțiunile, poate fi distras de o priveliște sau o activitate interesantă, testează limitele sau pur și simplu exersează independența.
Cum îi reglăm comportamentul copilului
Copiii nu-și pot regla comportamentul din momentul în care se simt deconectați, iar ghemul interior al emoțiilor nu poate fi atins apelând la pedepse sau recompense.
Deci, un prim pas pentru a ajuta un copil agresiv este de a opri comportamentul oferind conectare și siguranță pentru a elibera frica. Ascultarea îl va ajuta să vindece suferința. De ce spun acest lucru? Copilului nu-i va fi usor. Va trece prin anumite stari: va râde sau va plânge, va tremura, va transpira sau se va zbate cu putere. Dar tocmai aceste trăiri, acest zbucium fizic, va ajuta partea de creier care dă alarma emoțională atunci când simte frica să își restabilească ordinea. După ce se liniștește, se poate iniția o discuție pe tema problemei cu care s-a confruntat.
E important să numim fiecare emoție pe care vedem că o trăiește și să-l încurajăm să vorbească despre ce reacție trezește în corpul lui, ce simte să facă în momentul în care simte reacția respectivă. Astfel, îl vom ajuta să învețe să-și recunoască și să înțeleagă emoțiile, dar să își și dezvolte vocabularul și capacitatea de a vorbi despre ele.
Cei mici sunt foarte sensibili la emoțiile noastre, ne pot percepe neliniștea, fapt care îi determină să fie nesiguri și agitați. Fiți alături de ei îndrumându-i cu răbdare, calmitate, fermitate, perseverență și multa iubire.
Articol realizat de Madhavii Mihaela Alexa, profesor pentru învăţământ preşcolar, Grupa Mică – Buburuzelor