Natura în educație sau cum aducem la suprafață ”exploratorul nativ” din copil

Articol realizat de Gini Nistor, director și educatoare grupa mijlocie, ”Fluturași”

“Un mare potențial se află ascuns în fiecare ființă umană la fel cum un imens copac se află ascuns în interiorul unei mici semințe. Semințele încolțesc atunci când lumina, aerul, apa și solul fertil sunt în cantități necesare, ulterior îi cresc ramuri și frunze, iar în decursul timpului se dezvoltă într-un copac gigantic. În mod similar, imensul potențial al ființei umane se află în stare latentă. Ființele umane, prin instinctul înnăscut, iubesc lucrurile frumoase și subtile. Ele apreciază și încearcă să cultive ce este frumos și subtil în viața lor internă și externă și în lumea ideilor.”

(P. R. Sarkar – Fondatorul Educației Neoumaniste)

Natura în educație oferă trăiri unice, experiențe senzoriale de neegalat și cea mai eficientă creștere a bunăstării mintale, fizice și sufletești. Prin petrecerea timpului în natură, copiii își dezvoltă curiozitatea, creativitatea, imaginația, condiția fizică, imunitatea și echilibrul interior. Învățarea se realizează, în mod natural, prin joacă și descoperire – procese ce stimulează și mențin interesul celor mici de a se angaja în investigații proprii.

Dezvoltarea și creșterea cuprinzătoare a copiilor se realizează prin diferite mijloace. Unul dintre ele este cunoașterea naturii. Natura este o sursă inepuizabilă de îmbogățire spirituală. Lumea infinit diversă a naturii trezește în copii un interes intens, curiozitate, îi încurajează să se joace, să muncească și să facă activități artistice.

În Grădinița Răsărit, copiii ”Buburuze”, ”Albinuțe” și ”Fluturași” sunt prietenii veșnici ai
Mamei Natură. Prin gesturile mici, dar semnificative pe care le fac, arată dragostea lor universală: lumii de la firul ierbii, păsărilor, melcilor, râmelor, semințelor, răsadurilor, florilor, copacilor, solului etc. Ei adoră să privească plantele în toate formele și culorile, să le exploreze natural, să le simtă mireasma, să asculte sunetul apei, să danseze datorită vântului, să îmbrățișeze copacii sau să ofere un sărut florilor, să se joace spontan cu mâinile în compost, creând diferite jocuri pe care le duc la un alt nivel imaginativ, exprimând bucurie pură, într-un cuvânt să simtă și să se conecteze cu splendoarea și bogăția nesfârșită a naturii.

În conexiunile pe care copiii le stabilesc cu Mama Natură, este esențial ca aceștia să fie conduși atent, astfel încât ei să împărtășească din cadoul lor întregului univers și tuturor formelor de viață care îi aparțin. Ghidându-ne pe principiul: “Am un dar, lumea are nevoie de darul meu şi eu sunt gata să-l împărtăşesc” – copiii își formează baza conştientizării
satisfacției care vine din contribuţia activă la mediu și datorită acesteia cresc intrinsec.

În grădinița noastră derulăm varii teme despre a conștientiza, a înțelege și a practica ecologia, iar în cadrul proiectului ”Descopăr lumea”, datorită obiectivele principale pe care le avem în prim-plan, putem ajuta copiii să aducă la suprafață exploratorul nativ prin:
1. Dezvoltarea respectului și empatia pentru natură și diversitatea acesteia
2. Explorarea și dezvoltarea senzorială prin contactul direct
3. Conștientizarea drepturilor și necesităţilor lumii naturale
4. Dezvoltarea unei înțelegeri de bază a sistemului ecologic privindu-l ca pe un întreg sistem, nu ca părți separate
5. Formarea atitudinii pozitive față de mediu prin îngrijirea și ocrotirea acestuia

Copiii sunt în grădiniță doar pentru câțiva ani, dar în acest timp semințele viitorului lor sunt plantate în atitudinile și caracterul modelat în acești ani formativi. Rezultatul educației cu inspirație neoumanistă și grijă reală față de mediu se oglindește în ideile cu care copiii rămân, formând baza unei psihologii sănătoase care odată ce a fost cultivată continuă să răsară, să crească, să înflorească și să rodească de-a lungul vieții.

rasarit@amurtel.ro

0743161740