Bucuria de a dărui
MOTTO:
„Aceasta este adevărata bucurie în viaţă: să fii folositor într-un scop pe care tu îl admiţi ca fiind foarte important.” STEPHEN COVEYR
Cotele alarmante ale agresivității fizice și verbale din rândul populaţiei şcolare arată că este nevoie să vedem cum putem modela caractere, când trăim într-o societate tot mai mercantilă, care ne-a învăţat multe, ajungându-se să avem „capete mari”, dar adeseori, „inimi mici”. Trebuie doar să ai ochi să vezi nevoile celor din jur, să fii dispus să acționezi și să cultivi bunătatea, generozitatea, compasiunea, începând din copilărie. Inițial părinții, apoi noi, cadrele didactice, să încercăm să-i facem pe copii să înţeleagă faptul că pot primi de la alţii, dar în egală măsură pot dărui altora atât cât le stă în putinţă şi că, de fapt, acest cuvânt atât de simplu – „DĂRUIRE” – ar putea ascunde semnificaţii complexe în cel puţin şapte cuvinte ce derivă din el: DRAGOSTE, ALTRUISM, RESPECT, UMANITATE, IMPLICARE, RECUNOŞTINŢĂ, EGALITATE.
Copiii din Grădinița Răsărit nr. 2 sunt familiarizați cu diferite norme, valori morale, iar îndeplinirea acestora nu este un lucru greu pentru că sunt obișnuiți de mici să respecte, să ajute, să fie politicoși, înțelegători, să fie generoși, să redea zâmbetul pe chipul celor aflați în suferință și care au dreptul la o viață decentă. De ceva vreme s-a încetățenit obiceiul ca în ultima săptămână înaintea vacanței de iarnă, copiii și cadrele didactice de la grădinița noastră să se întâlnească cu enoriașii din ,,Parohia Foișorului”, cu persoanele vârstnice din Centrul privat de îngrijire bătrâni Baroneasa, cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 95, beneficiari ai DGASPC sector 3 , cu copiii Asociației de Ajutor Amurtel Romania de la Izvorul Speranței și Centrul Rezidențial, comuna Pănătău, judeţul Buzău, în cadrul proiectului educațional ,,Dăruind vei dobândi!” Acest proiect conferă un prilej de mare bucurie pentru toți partenerii implicați în activitățile desfășurate. Pornind de la aceste gânduri, întreaga echipă a declarat dorința ca prin acest demers, devenit o tradiție a unității noastre, să sensibilizeze copiii și părinții acestora pentru a aduce un zâmbet pe chipurile unor copii mai puţin norocoşi şi ale bătrânilor, sau cum îi mai numesc copiii ,,bunicuții”.
Pentru realizarea acestui proiect, personalul Grădiniței Răsărit și copiii au început desfăşurarea activităţilor care au vizat: colectarea de hăinuţe, jucării, rechizite, cumpărarea de cadouri utile, alimente, dulciuri, fructe și donații din partea părinților. Coordonați de director și îndrumați de cadrele didactice , copiii au pregătit colinde, au confecționat felicitări care aduc un plus de frumusețe și culoare atmosferei de sărbătoare, au lucrat cu multă pasiune la împachetat cadouri și au pus în produsele lor câte puțin din bunătatea, generozitatea, altruismul care îi caracterizează, convinși fiind că scopul lor este nobil. Copiii noștri sunt învăţaţi să dăruiască din tot sufletul, iar darurile lor sincere transmit mesaje importante: te iubesc sau îmi pasă de tine, mă bucur că eşti aici, cu mine ! După ce toate pregătirile au fost gata, micuții s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare și au pornit să colinde și să dăruiască cadourile. Momentele au fost încărcate de emoție, vărsându-se chiar și lacrimi de bucurie.
Profund impresionați de lumina din ochii acelor suflete de copii și bătrâni, nu am rămas indiferenți, așa că am continuat cu acţiuni similare de Sfintele Sărbători Pascale și în Săptămâna Națională a Voluntariatului. Considerăm că prin toate activităţile realizate am atins obiectivele pe care ni le-am propus, suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru rezultatele frumoase obținute și conştienţi că suntem chemaţi a fi misionari prin credinţă şi faptă în Biserică şi în societate. Am dăruit dar am și primit și am înțeles înca o dată că BUCURIA DE A DĂRUI este infinit mai mare decât aceea de a primi.
Un articol de Prof. înv. preșcolar Floarea Diaconu, Director educațional