Festivalul multicultural în Grădinița Răsărit

Festivalul Multicultural la Grădinița Răsărit

Festivalul Multicultural este unul dintre proiectele specifice educației neoumaniste, desfășurat anual, în care copiii descoperă despre o anumită țară, iar abordarea avută este holistică, astfel încât cei mici să dezvolte atitudini incluzive față de toate ființele umane.

Festivalului Multicultural 2022

Anul acesta, în cadrul proiectului ”Festivalului Multicultural: Rusia” pe care l-am desfășurat în grădinița noastră, am încercat să ajutăm copiii în a înțelege profund despre obiceiurile, tradițiile, dansurile, mâncărurile, jocurile, poveștile, oamenii și cultura Rusiei, astfel încât aceștia să își extindă în timp principiul echității și al incluzivității, să accepte și să sărbătorească diversitatea sub toate formele ei, să își cultive atitudini bazate pe dreptate, empatie, toleranță, moralitate în pace și respect pentru demnitatea interioară a tuturor ființelor umane, indiferent de țara de proveniență, limba vorbită, culoarea pielii, etnie, religie, deficiență sau nivelul capacităților sale. Pe scurt, să privească totul într-o manieră neoumanistă, universală și multidimensională.

Noi, educatoarele, am încercat să oferim festivalului o notă multiculturală, ca cei mici să își creeze încă de la vârstă fragedă idei autohtone, lipsite de prejudecată ori stereotipuri, treptat formându-și principii solide care au la bază modelarea respectului şi aprecierii pentru ceea ce este diferit, cultivarea diverselor relații de prietenie hrănind respectul şi aprecierea pentru diferenţele existente, toleranța, empatia, pacea și iubirea universală, totodată oferindu-le copiilor posibilitatea de a întâlni, a înțelege şi a iubi oameni diferiți de ei, invitând oaspeți în clasă pentru a oferi experiențe reale şi pozitive de diversitate.

Activitățile din cadrul festivalului

Copiii din grupele ”Buburuze”, ”Albinuțe” și ”Fluturași” au fost foarte încântați de tot ceea ce semnifică Rusia, arătând o reală deschidere, îmbrățișând diversitatea în toată splendoarea ei, acest lucru fiind reliefat și în urma discuțiilor interactive avute cu Evgeniya, prietena noastră din Rusia care ne-a împărtășit povești clasice, jocuri ale copilăriei, feluri de mâncare preferate, cântece dragi și nu numai. Totodată, ne-am distrat făcând ”schimb de cuvinte” româno-rusești.

De asemenea, copiii au arătat atitudine pozitivă  și dorință de a învăța dansurile rusești- Cazacioc, Kalinka, Katyusha, curiozitate în a gusta mâncărurile tradiționale rusești – ”blinciki s vareniem” sau blini (clătite), salată, borș, dar și ceai specific rusesc.

Pentru a consolida tema despre diversitate, pe lângă toate acestea, am folosit metoda ”persona dolls” care este un instrument educațional ideal pentru promovarea diversității, stimularea empatiei și dezvoltarea inteligenței emoționale.  Purtând numele de Ilici și Svetlana, prietenii nostri sosiți tocmai din Moscova și Sankt Petersburg, au adus povești de viață, jocuri și experiențe noi, au interacționat cu grupul de copii și au participat alături de ei la evenimente fericite.

Festivalul Multicultural s-a încheiat într-o atmosferă veselă, cu muzică și dansuri rusești și cu speranța că treptat copiii vor arăta iubire, pace și acceptare universale pentru toate culturile lumii.

Articol realizat de Gini Nistor, prof. înv. preșc Grupa Mijlocie: ”Fluturași”

rasarit@amurtel.ro

0743161740