Lipsa educatiei, o greseala care ar putea fi evitata

Chiar daca, inca de la nastere ni se pare normal,ca baieteii si fetitele sa arate diferit, caracteristicile psihologice ale celor doua sexe, asa cum sunt ele percepute de catre noi– sunt invatate prin contactul cu societatea, aceasta impunand anumite trasaturi. In acest sens, putem da modelele traditionale ale familiilor, in care femeia este cea iubitoare si grijulie, ce are grija de camin si copii, iar barbatul este cel ce trebuie sa aduca sursele financiare.Conceptul de sex la copilul mic este ceea ce societatea asteapta de la copil sa faca sau nu, in functie de genul copilului.Copilul intelege conceptul de sex in jurul varstei de 3 ani, pana atunci neintelegand diferenta dintre sexe si cum functioneaza acestea. Pana la 5 ani, el va aduna majoritatea informatiilor legate de acesta si, involuntar, va dori sa se conformeze lor, introducandu-le adanc in propria personalitate. Exista nenumarate stereotipuri de gen,multe neavand o baza reala care sa le sustina insa, de multe ori, putem asista la felul cum acestea sunt atat de inradacinate in gandirea sociala incat, ele pot fi cu usurinta regasite in caracteristicile unui copil. Asadar, daca vrei ca baietelul sau fetita ta sa nu cada prada unor stereotipuri gresite, in primul rand trebuie sa pui accent pe educatia lor in acest sens.

Stereotipurile de gen sunt acele convingeri si credinte pe care oamenii dintr-o anumita cultura sau societate le au in ceea ce priveste asteptarile de la ambele sexe. Majoritatea oamenilor tind sa se conformeze rolului impus de cultura propriei societati, decat sa incerce sa isi valorifice potentialul adevarat. Este crucial pentru o dezvoltare buna si sanatoasa a personalitatii copilului tau sa il feresti de transmiterea unor astfel de mesaje, cel putin pana cand acesta va fi capabil sa isi ia propriile decizii.

Ca parinte, dorind sa iti educi copilul cat mai bine, va trebui sa alegi intre a ii oferi un model traditional sau unul modern. Sa ii spui baietelului tau ca este ok sa isi exprime sentimentele si emotiile? Dar sa iti lasi fetita sa ignore total treburile casnice si sa se orienteze spre reparatul masinilor? Psihologii spun ca din punct de vedere psihic, fara influenta stereotipurilor de gen, atat femeile cat si barbatii sunt egali, ba, uneori, chiar au nevoie de astfel de manifestari.Identitatea sexuala – Eu sunt fetita/ baiat! – apare in jurul varstei de 3 ani urmand a fi fixata pana la varsta de 6 ani. Dupa aceasta perioada, cu greu mai poate fi modificata, indiferent cate exemple care sa contrazica acest fapt ar aparea. De aceea, este important ca, intre 3 si 6 ani, sa alegeti cu grija explicatiile pe care le dati copilului, daca nu doriti ca acesta sa fie prizonierul unor stereotipuri ce ii pot taia mult din avantul din anii maturitatii.

Cum ar arata o lume in care barbatii nu ar dezvolta frustrari interioare foarte multe, datorita faptului ca rolul de gen nu ii lasa sa isi exprime sentimentele si femeile nu ar adopta rolul traditional feminin ?.

Daca, va faceti griji de felul cum va fi privit si acceptat copilul de catre societate, atunci lucrurile sunt si mai simple: intr-un final, acesta isi va gasi propriul „loc” in lume, iar tu ca parinte nu vei avea nici un rol de jucat in acest aspect, aceasta fiind strict decizia lui.Intr-un final, indiferent care ar fi trasaturile unui copil, cand vine vorba despre familie totul se rezuma la acceptare totala si sustinere reciproca. Faptul ca tu consideri felul de a fi al copilului tau ca „prea mult” este doar problema ta, subiectiva, felul tau de a percepe, si nu trebuie sa devina o problema pentru copil

de Magda Zambet

rasarit@amurtel.ro

0743161740