Mos Craciun exista?
Se apropie sarbatorile de iarna si totul in jurul nostru se transforma, devine feeric si prinde o magie aparte. Parca totul prinde viata. Chiar daca suntem obositi sau tristi, auzul unui colind sau aparitia unui bradulet luminat, ca prin farmec ne da energia si optimismul de care avem nevoie.
Din totdeauna Craciunul a avut si are un farmec aparte. Pentru adulti este ca o masina a timpului care are puterea de a ne transforma sufletele. Redevenim copii si ne gandim la dragul nostru Mos Craciun. Chiar daca suntem adulti cu multe responsabilitati si il aducem pe Mos Craciun copiilor nostri, acum si noi devenim copii si parca il asteptam pe acelasi Mos Craciun din copilarie.
Cum credeti ca se potiveste Mos Craciun si tehnologia? Copiii nostri sunt inconjurati de tehnologie si este foarte greu sa le mentinem credinta ca exista Mos Craciun. La varsta prescolara gandirea copilului este magica, cu multa usurinta totul in jur prinde viata si universul copilului este populat cu personaje ireale bune sau rele.
Acest tip de gindire magica are un rol deosebit in dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii. Copii au nevoie de acesta lume care exista in povesti, populata chiar cu personaje imaginare ca Mos Craciun, pentru ca ei sa se dezvolte psihic armonios. Astfel iau contact cu diferite stari intr-un mod indirect, dar care pregateste intrarea lor pe drumul maturizarii.
La ce ajuta unui copil mentinerea credintei ca existenta Mos Craciun ? Atata timp cat copilul crede in existenta lui Mos Craciun, el va sti ca exista un personaj bun care ii implineste dorintele, aduce multa bucurie in jur si il iubeste pentru ceea ce este, indiferent de ce a facut bun sau rau.
Existenta lui Mos Craciun devine un instrument de manipulare al copilului la indemana adultului, in sensul ca daca, este sau nu cuminte, Mosul il va rasplati pe masura sau nu.
Acest lucru il va invata pe copil ca trebuie sa fie perfect sau sa faca pe placul adultului pentru a primi daruri de la Mos Craciun
Este ca si cum i-am sadi copilului ideea ca : nu sunt bun, nu sunt demn de a fi iubit pentru a primi lucruri frumoase deoarece nu sunt perfect, am gresit, sunt rau sau trebuie sa fac pe plac altora indepartindu-ma de la ceea ce sunt si ce vreau pentru mine, pentru ca numai asa voi fi rasplatit iar dorintele imi vor fi implinite.
Greselile copiilor pot fi indreptate aratandu-le unde au gresit nu folosindu-l pe Mos ca pe un instrument de indreptare a lor. Aceasta sarbatoare este de fiecare data un moment care ne va reaminti ca toti avem dreptul sa fim iubiti asa cum suntem.
Scrisoarea catre Mos Craciun ii da copilului increderea ca el comunica direct cu acest personaj si tine cont de dorintele lui – cu alte cuvinte i se spune ca este ascultat si este important.
Daca il ajutam sa isi faca scrisoarea si il “sprijinim ” ca cererea lui sa ajunga la Mos Craciun, este o ocazie sa consolidam legatura intre parinti si copil, prin care invata ca el poate cere si ajutor, ii creste increderea in sine si copilul devine mai sociabil.
Dincolo de faptul ca fiecare membru al familiei primeste un cadou si ei sunt impreuna, Craciunul este o sansa in plus de a-si exprima bucuria iubirii unuia fata de celalat. Este momentul cand oamenii isi deschid inima dar si prilejul in care sufletul copiilor nostri primeste caldura familiei si bucuria de a fi impreuna cu cei dragi, increderea ca sunt iubiti asa cum sunt ei. Iubirea nu se masoara in numarul de cadouri oferite ci in ceea ce exprimam, simtim, in ceea ce oferim si primim in inima noastra.
Sa lasam sa intre in inima noastra cadouri ale sufletului care ne vor bucura si ne vor hrani pe tot parcursul anului pana cand vine iar Mos Craciun.
Va veni un moment cand copilul este pregatit sa afle ca de fapt mama sau tata erau cei care aduceau cadouri si nu Mos Craciun. Atunci cand copilul incepe sa isi puna intrebari despre existenta lui Mos Craciun ii puteti spune ca si voi ati crezut ca este real, ca de fapt il purtati in suflet permanent, ca va place sa fii pentru ceilalti Mos Craciun si sa le faceti surprize aducandu-le ce isi doresc.
Astfel evitati sa ii amagiti sau sa distrugeti in mod brutal mitul existentei lui Mos Craciun. Daca dupa 7-8 ani continua sa creada, inseamna ca inca mai au nevoie de existenta acestui personaj fabulous.
articol de Magda Zambet, director Gradinita Rasarit