PLATFORMA ZOOM INVATARE LA DISTANTA
Odată cu răspândirea coronavirusului în țara noastră, învățământul a luat o turnură neprevăzută – toate activitățile, atât de mult așteptate pentru a se realiza de către copii, părinți, bunici, educatoare s-au mutat în mediul on-line, fiecare alegându-și platforma educațională pentru a susține activitățile, astfel încât să existe o continuitate a ceea ce era înaintea extinderii coronavirusului.
Unul dintre mijloacele alese pentru a continua învățarea la distanta este platforma Zoom. În primă fază, educatoarea trebuie să învețe și să se familiarizeze cu utilizarea acestui instrument, astfel încât să fie sigură că nu există întreruperi și transmite corect, luând în calcul distanțarea fizică, informațiile din punct de vedere pedagogic.
Cum și cât ajută platforma Zoom copiii pentru a învăța în continuare?
Platforma Zoom reprezintă un instrument utilizat la maximum de către educatoare pentru a realiza activitățile cu copiii de la distanță.
Există părți pozitive ale utilizării platformei Zoom, deoarece educatoarea continuă în acest mod comunicarea, nu pierde legătura, realizează activități variate în direct: experimente, povești, ateliere, se adresează întrebări pe diferite subiecte și se așteaptă răspunsuri, copiii se bucură de revedere, împărtășesc unii cu ceilalți lucruri din interiorul casei, prezintă jucării dragi, învață să aibă răbdare unii cu ceilalți, să asculte (deși este dificil) când ceilalți vorbesc, etc.
Totodată, activitățile care implică transmiterea unor informații autentice și combaterea stereotipurilor încă din copilărie se pot face prin intermediul platformei Zoom. (de exemplu, metoda persona dolls, prin care copiii se familiarizează cu povești reale, create pentru a dezvolta anumite teme sensibile: etnii, nevoi speciale, apariția unui copil mai mic, frustrări, frici…) pot veni în sprijinul copiilor, iar ei, deși aflați la distanță, pot răspunde la întrebări astfel încât să înțeleagă mesajul subtil al poveștilor de acest gen.
Cu siguranță, platforma Zoom aleasă ca mijloc de a fi mai aproape de copii și facilita învățarea în perioada coronavirusului, reprezintă un alt mod de a învăța de la distanță, care aduce beneficii diferite copiilor.
Putem realiza activități variate astfel încât copiii să nu petreacă timp în exces în fața ecranului, unde părinții, cu sprijin și comunicare cu educatoarea, să facă astfel încât copiii să se joace și să desfășoare activități care implică mult prea puțin mijloacele tehnice.
La fel de important este și faptul că atunci când organizăm activități on-line, copiii se bucură, schițează un zâmbet care este ”molipsitor” și către ceilalți participanți la conversație, o grimasă. Prin intermediul unei astfel de platforme – zoom pot să se simtă aproape și să împărtășească bucurie, iubire și zâmbete unii cu ceilalți, care dau o energie pozitivă tuturor celor conectați.
Un articol de Mihaela Cociu, asistent educator