Festivalul Recoltei reunește copii mici și familii din Ucraina și România la Grădinița Răsărit

Data evenimentului: sâmbătă, 19 noiembrie
Ora și locația: Grădinița Răsărit, strada Foișorului 121, Sector 3, București – orele 11:00 – 13:00

În România, Ucraina și peste tot în lume, oamenii sărbătoresc sezonul recoltei cu tradiții speciale, preferate, care creează un sentiment de comunitate, împărtășire și bucurie.

Sâmbăta aceasta, copii mici și părinții lor din Ucraina și România se vor aduna împreună la Grădinița Răsărit din București pentru a împărtăși meșteșuguri, mâncare, dans și cântece în cinstea recoltei de toamnă.

Evenimentul va fi deschis cu câteva cântece de toamnă pe care fiecare grupă le-a pregătit și dansuri simple de horă cu muzică populară. Apoi, vor avea loc ateliere de creație: cei mici vor avea șansa să facă turte dulci tradiționale din Ucraina, pe care le vor împodobi singuri cu glazură în culorile steagurilor Ucrainei și României. Vor realiza și alte meșteșuguri românești de toamnă. Pentru un joc de rol, copiii vor avea la dispoziție o masă mare de fructe și legume: copiii români și ucraineni vor fi pe rând „vânzători”, cântărind cu grijă legumele și fructele, în timp ce învață unii de la alții cuvintele într-o limbă nouă. Fiecare familie va pleca încărcată cu fructe și legume din recoltă.

Copiii și părinții ucraineni provin de la Centrul Malva, care este un centru auto-organizat pe care un grup de mame ucrainene inspirate l-au creat pentru a sprijini alte mame și pentru a crea un spațiu pentru îngrijirea copiilor, socializare și învățare de noi abilități. Întrucât una dintre nevoile principale pe care le aveau mămicile era să asigure supravegherea în siguranță a copiilor lor în timp ce lucrează sau se ocupă de alte responsabilități, Centrul Malva s-a trezit curând funcționând practic ca o grădiniță informală.

AMURTEL România, în parteneriat cu NRC (Consiliul Norvegian pentru Refugiați), a oferit sprijin tehnic și instruire echipei de voluntari în gestionarea unui program pentru copiii preșcolari, luând în considerare traumele recente și necesitatea conectării la resurse din comunitate, inclusiv parteneriatul cu Grădinița Răsărit.

Evenimentul va fi primul din ceea ce ambele părţi speră să fie un parteneriat fructuos pe termen lung, cu excursii și planificarea împreună a unor activități care să-i ajute pe părinții ucraineni să se integreze și să formeze relații calde cu familiile române.

rasarit@amurtel.ro

0743161740