Toamna la Grădiniţa Răsărit!
Grupa Buburuzelor
Drumul nostru în achiziţionarea de cunoştinte a început cu o vizită în grădiniţă.Ne-am plimbat prin sălile de grupă, am cunoscut noi colegi şi prieteni precum şi celelalte educatoare.Ne-am împrietenit chiar şi cu Maha,bucătăreasa noastră care are mereu grijă de noi şi ne pregăteşte mâncare bună.
Chiar dacă la început dorul de mami era foarte puternic şi uneori ne smulgea lacrimi, am învăţat să fim puternici. Astăzi, ştim că părinţii ne iubesc şi ne vor doar binele, ne aduc la grădiniţă pentru a învăţa să devenim oameni mari. Acum ne place la grădiniţă. Despărţirea de părinţi se face printr-un pupic.
Până când vin toţi copiii, ne putem juca, desena, construi, face puzzle sau citi imagini din cărţi. Când suntem toţi ne aşezăm la masă şi luăm micul dejun. Înainte să ne apucăm de mâncat cântăm cântecelul nostru preferat în care mulţumim soarelui, apelor, pământului pentru roadele sale şi de fiecare dată “zâmbim fericiţi că suntem iubiţi”.Am învăţat să stăm frumos la masă până terminăm toţi de mâncat şi chiar dacă uneori mai avem nevoie de ajutor încercăm să ne descurcăm singuri şi facem progrese.
După masă facem “Cercul de dimineaţă”. şi aici facem progrese. Dacă la început ne mai ridicam şi o luam la fugă prin clasă în stânga şi în dreapta astăzi stăm liniştiţi pe pernuţe.
Ne place” Cercul de dimineaţă!”
În fiecare zi salutăm,facem prezenţa,povestim, ne împrietenim,oferim şi primim iubire,cântăm,iar când obosim Andra ne face masaj. Întotdeauna “Coşul Magic” vine cu o poveste iar la sfârsit ne putem juca cu personajele.
Primul proiect desfasurat a fost “Gradiniţa, micul meu univers”.Ne-am împrietenit unii cu altii,am cunoscut jucăriile, am învăţat să folosim creioanele,hârtia,lipiciul. Ne place să ne jucăm cu ele.
Am învăţat jocuri noi: “Ursul doarme, Balonul se umflă, Trenuleţul magic, Deschide urechea bine, precum şi jocuri senzoriale: Ghici ce este?” Am învăţat şi un cantecel: “Gradiniţa de copii”
Ne-am jucat cu acuarelele,iar degeţelele noastre au realizat adevarate opere de artă. Suntem mândri de noi şi am făcut chiar şi expoziţie.Am învăţat regulile grupei noastre .
Grupa Fluturaşilor
Fluturaşii, dragii de noi, suntem atât de fericiţi, a fost o lună atât de frumoasă cu atâtea activităţi minunate!! Toamna, cea bogată ne-a adus fructe şi legume pe care curioşi cum suntem le-am observat îndeaproape, le-am pipăit şi…… le-am măncat! Însă nu am uitat să le pictăm cu atenţie, să le decupăm după contur şi să înfrumuseţăm clasa ca-n povesti, cu ele, am adus, frunze, conuri, castane, şi am lipit cu mare grijă pe ferestre picuri mari de ploaie, iar pe zâna Toamnă am bucurat-o cu multe cântecele şi poezii de toamnă! Nu am uitat nici de ăarinţi aşa că pentru a se bucura şi ei de lumea nostră de poveste a toamnei i-am chemat la Bazarul de Toamnă, pe data de 24 0ct., organizat chiar în curtea grădiniţei….!
Ne-am pregătit serios şi am lucrat aşa cum numai noi ştim cu multă bucurie crafturi de toamnă, am pus la murat gogoşari,am făcut dulceaţă… am pictat ..ce să mai am făcut de toate şi tot ce trebuie pentru un bazar adevărat, aşa că în ziua bazarului am fost mari gospodari care şi-au vândut meşteşugurile, crafturile, murăturile şi dulceaţa….! Părinţii? Ce să mai zicem de ei , au fost iîncantaţi şi mândri, s-au bucurat alături de noi de bogăţia toamnei ce a venit ca o poveste până în ora târzie…
Luna octombrie a fost minunată, iar întâlnirea cu Toamna a fost o intreagă enciclopedie ce s-a deschis pentru noi să ne arate, cum recunoastem anotimpul toamna? Care sunt caracteristicile ei? Care sunt fructele şi legumele specifice? Ce îi putem cânta? şi faptul că toamna trebuie să ne pregătim proviziile pentru Iarna cea friguroasă ce va să vie; să nu care cumva să paţim ca greieraşul nostru din poveste, care a cântat în loc să ia seama la furnicţele care adunau de zor grăunţe pentru iarnă!
Grupa Elfilor
După câteva săptămâni petrecute în familie (în vacanţa de vară), ne-am reântâlnit pentru a începe noul an şcolar. Fericirea de a fi din nou împreună se citea pe chipurile noastre şi, cu mult entuziasm, am început să povestim despre întâmplările petrecute în vacanţă, una mai hazlie decât alta. Cu plăcere am primit în echipa elfilor un nou membru, un baieţel special, Andrei. Îi este greu să se deplaseze şi chiar să vorbească, dar cu toţii l-am înconjurat cu multă căldură şi dragoste şi sperăm ca clipele pe care le va petrece alături de noi să fie de neuitat.
După două săptămâni în care ne-am amintit ceea ce am învăţat, proiectul “Poveşti pe frunze colorate” ne-a captivat prin experimente, poveşti, jocuri, cântece. Ne-am bucurat de prezenţa Sunandei, o doamnă din Anglia care întotdeauna ne-a ajutat când am avut nevoie. Şi anul acesta a petrecut puţin timp alături de noi şi ne-a cumparat materiale didactice pentru care îi mulţumim din suflet şi sperăm să o revedem de sărbători.
Curioşi să vizionăm o piesă de teatru, am fost de acord să primim în grădiniţă prietenii de la teatrul de papuşi pentru a ne prezenta piesa Alice, piesă care i-a purtat pe micuţi într-o lume magică plină de lumină şi culoare.
Culorile celui mai bogat anotimp ne-au invitat în curtea grădiniţei pentru a obseva mai bine schimbările care au loc, pentru a aduna frunze, a face curat şi astfel ne-am hotărât să organizăm Bazarul Toamnei.
Harnici cum suntem, am muncit cu spor şi entuziasm pentru a realiza anumite produse: libelule, trăistuţe, broşe, farfuri din lut, rame pentru fotografi. Am pus gogoşari în oţet şi castraveţi la murat, am făcut gem de prune şi prăjituri delicioase. Toate au fost apreciate şi cumpărate de părinţi, bunici şi prieteni la Bazarul Toamnei organizat în curtea grădiniţei.