Unitate în Diversitate – Un program despre minoritatea Rromă din România

Copiii sub vârsta de 6 ani sunt plini de bucurie şi pot foarte uşor să empatizeze şi să iubească în mod spontan tot ceea ce îi încojoară. Este o vîrstă impresionabilă, în care ei îşi însuşesc total credinţele şi atitudinile despre ei însişi, despre ceilalţi şi despre lumea din jur. În această perioadă de formare, copii îşi însuşesc multe prejudecăţi direct din mesajele verbale şi nonverbale pe care ei le primesc din jurul lor.

Educaţia Neo-Umanistă depune un efort special pentru a schimba stereotipurile şi prejudecăţile şi a trezi empatia în sufletul copiilor pentru minorităţi, pentru oamenii cu nevoi speciale şi pentru toată diversitatea umană..

În acest an a fost organizat un program special pentru recunoaşterea şi aprecierea pozitivă a minorităţii Rrome din România. Educatoarele au planificat poveşti interactive cu personaje de etnie rroma – având atât roluri de eroi cât şi roluri în care sunt discriminaţi, pentru a oferi copiilor şansa de a identifica şi empatiza cu personajele şi pentru a discuta despre acestea. Iulia, managerul nostru de programe, care are origini rrome a participat la cercul de dimineaţa arătînd copiilor fotografii despre familia şi copilăria lor. Copiii au descoperit că roşu este culoarea ei favorită, că ea s-a jucat aceleaşi jocuri ca şi ei şi că a cîntat aceleaşi cântece. Ei s-au întristat când au auzit că vecinii ei i-au rănit sentimentele pentru că nu vroiau să se joace cu ea în copilărie pentru că era rromă. În teatrul realizat de educatoare copii noştri au performat în roluri similare în care au luat apărarea copilului rrom. Una din cheile depăşirii prejudecaţilor este prietenia. Când avem un prieten îl iubim şi nu mai generalizăm sau stereotipăm.

Programul a culminat cu o zi festivă specială, Ziua Rromilor, copiii purtând costume tradiţionale rrome, au cântat la instrumente, au realizat meştesuguri şi au dansat pe muzică tradiţională. Familia ELF-ilor a pregătit un teatru de mimă bazat pe o poveste discutata anterior referitor la o fată rromă care devine balerină (vizionaţi la secţiunea video „Balerina Caterina”). Copiii au mai vizionat şi un filmuleţ despre un băieţel care a mers la şcoală cu o machetă facută din plastelină prin care poveşteşte despre istoria rromilor – filmuleţul include o animaţie cu persoanaje din plastelină care reconstituie emigrarea rromilor din India spre Vest. Luându-se după film copii au realizat aceeaşi călătorie (în videoclipul de mai sus).

rasarit@amurtel.ro

0743161740