Acasă, la birou

Adaptare după un  articol de pe insider.com

Acomodarea la noul ritm de viață în această perioadă dificilă este o adevărată provocare pentru mulți părinți mai ales pentru cei care lucrează de acasă.

Uneori este imposibil să și lucrezi să fii și părinte cu copiii acasă, dar psihologii vă încurajează – este absolut normal să nu reușiți să le faceți pe toate la nivelul la care sunteți obișnuiți, și mai mult decât atât, e în regulă să fie așa. Este important să nu vă setați așteptări nerealiste și să nu puteți mai multă presiune pe dumeavoastră decât experimentați deja. Ca părinți, este esențial să învățațti să vă adaptați la această situație.

Iată câteva trucuri care ar putea să vă ajute să funcționați mai bine în noul context.

Imbrăcați-vă ca pentru birou

Clar, e super-tentant să vă dați jos din pat și să vă logați în întâlnirile de lucru online îmbrăcați în cele mai commode haine de casă, dar majoritatea celor care lucrează de acasă în mod obișnuit recomandă să vă schimbați în haine „de lucru” – nu neapărat cel mai business costum sau cea mai scorțoasă cămașă, dar niște haine cu care v-ați fi putut îmbrăca în mod normal la birou. Vă vor ajuta să intrați mental în atmosfera de lucru.

Creați un spațiu special pentru lucru

Chiar dacă nu aveți un birou propriu-zis acasă, puteți – și ar trebui – să găsiți o modalitate să vă create un spațiu dedicat doar pentru lucru. Poate fi un colțișor din camera de zi, sau să vorbiți la telefon din baie – poate sună puțin extrem, dar dacă e singurul loc liniștit din casă, nu vă temeți să-l folosiți.

Alocarea unui spațiu pentru sarcinile de serviciu este esențială – în primul rând va fi un semnal clar pentru copii că n-ar trebui să dea buzna peste dumneavoastră oricând au chef, deși nu e neapărat o garanție că vor și înțelege. Însă, cel puțin, veți reuși să vă concentrați mai bine și nu va trebui să eliberați mereu câte un spațiu pentru a avea unde să va puneți laptopul, documentele și alte obiecte necesare atunci când aveți de lucru.

Dacă puteți să evitați lucratul în dormitor, e și mai bine. Acela trebuie să rămână un spațiu al liniștii și odihnei. Pe de altă parte, dacă simțiți nevoia să vă odihniți și să trageți un pui de somn la prânz, faceți-o de fiecare dată când aveți posibilitatea.

Folosiți un scaun de birou

Nu știm încă pentru cât timp va fi nevoie să nu mergem la birou împreună cu colegii. Dar chiar dacă această perioadă va fi una scurtă și cu atât mai mult dacă se va prelungi, merită să investiți într-un scaun de birou de calitate, astfel încât să nu va petreceți zilele într-un scaun incomod de dining sau să vă deformați coloana lucrând de pe canapea.

Dacă e posibil, ajustați programul de lucru

A încerca să lucrezi cu copiii, mai ales cei mici, prim preajmă, e un fel de misiune imposibilă. Fluxul constant de smiorcăieli, solicitări, nevoie de atenție, sau perioadele de liniște suspectă care de fapt sunt mai îngrijorătoare decât orice zgomot sau bubitură pot ucide din fașă orice urmă de productivitate.

Dacă puteți, ajustați-vă programul în funcție de cel al copiilor – lucrați când au și ei o ocupație sau dorm. Asta ar putea însemna un program mai matinal sau mai nocturne, în funcție de fiecare. Dacă copilul dumneavoastră doarme la prânz, e unul dintre cele mai bune momente să fiți productiv.

Planificați cât puteți de mult

Puneți alarme pentru fiecare eveniment de pe parcursul zilei, cum ar fi întâlnirile online, deadline-urile, activitățile copiilor, dar și pentru pause,, duș sau masa de prânz, astefel încât să nu intrați într-o buclă care să vă facă să pierdeți noțiunea timpului. Va fi mai simplu să vă țineți de program în acest fel și să finalizați sarcinile pe care vi le-ați propus.

Easte inevitabil ca în momentul în care vă pregătiți de o întâlnire, copilul să găsească ceva ce nu-I convine și eventual să protesteze zgomotos astfel încât toți colegii dumneavoastră să-l audă. Sau exact atunci când intrați în ritm, copilul să vrea o gustare, o îmbrățișare, ajutor sau poate să afle de ce e cerul albastru. E frustrant și disruptive, dar asta e viața tuturor zilele acestea. Nu vă mai învinovățiți și nu vă mai cereți scuze. Vă descurcați cât de bine puteți.

Dați-le copiilor de lucru

Copiii, mai ales cei mici, vor să fie exact ca părinții, mimetismul fiid o parte importantă a dezvoltării lor și a construirii imaginii lor despre lume. Pregătiți-le și lor un spațiu de lucru – cu un computer vechi daca aveți, sau o tablet, sau o jucărie. Pentru cei mai mari, puteți găsi o sumedenie de activități educative online.

Puneți telefonul pe mute

Vă puteți găsi în situația în care cei mici să fie așa entuziasmați de noul aranjament încât să nu vrea să se dezlipească de dumneavoastră. Dacă copilul vrea să îl țineți în brațe fix atunci când sunteți pe punctul de a începe o întâlnire, puneți telefonul pe mute pentru a vă scuti colegii de comentariile copilului, și reveniți atunci când e nevoie să interveniți.

Când aveți de dat un telefon cu adevărat important, încuiați ușa. Da, vor fi bătăi nervoase în ușă și probabil și ceva țipete și plânsete. Nu se va întâmpla nimic rău în câteva minute cât durează convorbirea, și puteți pretinde că vecinii renovează, dacă vă face să vă simțiți mai bine.

Avertizați copiii că aveți ceva important de făcut

Dacă știți că urmeză să faceți ceva foarte important, avertizați copilul că aveți nevoie de timp fără să fiți intrerupt. Puteți pune un timer astefel încât ei să se simtă mai pregătiți și mai în control, și puteți să-I lăsați la televizor sau pe tabletă pentru a-i tine ocupați  pentru intervalul de timp în care aveți nevoie de liniște. De asemenea, puteți să le oferiți alternative creative – găsiți o mulțime de activități pe internet.

În condiții normale, recomandăm mereu limitarea timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor și dispozitivelor electronice. Circumstanțele pe care le trăim acum, însă, nu sunt normale. Dacă e nevoie să lăsați copiii să se uite mai mult la televizor sau să se joace pe tablet pentru ca dumneavoastră să puteți lucra pentru a susține familia, este perfect în regulă să o faceți.

Cu toate acestea, dacă expunerea la ecrane vă deranjează foarte mult, încercați să stability un program astfel încât alt adult să se poată ocupa de copil cât lucrați. Acest aspect ar putea fi mai dificil pentru familiile monoparentale aflate în izolare, deci nu fiți prea aspru cu dumneavoastră înșivă.

Porniți comunicarea video

Faceți un effort și arătați-vă fața atunci când aveți întâlniri prin platform online. Veți avea o comunicare mai sinceră și mai eficientă cu colegii. Dacă nu vă place cum arată spațiul de lucru pentru că n-ați apucat să faceți ordine între gătit, lucrat, făcut lecții și activități, potolind certuri și calmând spirite în mijlocul unei pandemii – există o soluție: fundalurile virtuale – și chiar puteți fi creativi și amuzanți!

Stabiliți ore de liniște pentru copii

Chiar dacă copiii nu dorm la prânz, puteți stabili un interval de treizeci de minute – o oră „de liniște” în program după o activitate mai solicitantă. Dați-le cărți, creioane, abțibilduri sau alte resurse potrivite vârstei și puneți niște muzică liniștitoare. Vă va oferi o perioadă de timp ca să mai lucrați puțin.

Mese împreună

Dacă vă place să gătiți, și aveți timp și energie, puteți acum experimenta rețete noi. E o modalitate grozavă de a face o surpriză întregii familii. Puteți să create meniuri săptămânale și să preparați rețete în avans.

Dacă sunteți suprasolicitat și chiar nu vă stă gândul la gătit, sau poate n-aveți energie pentru asta, e în regulă. Sunt vremuri dificile și nu e nicio problemă dacă comandați de mâncare sau încălziți repede un semipreparat congelat.

Important este să faceți din fiecare masă un prilej de a vă conecta cu copiii și de a petrece timpul plăcut împreună.

Apreciați timpul pe care îl petreceți cu copiii

Trăm niște vremuri nesigure și imprevizibile.

Dar în acest vârtej al vieții în care lucrăm și ne educăm copiii acasă, în care cu siguranță vor apărea momente dificile și frustări, vor fi ocazii  pe care nu le-ați avut inainte și de care merită să profitați: să vă îmbrățișati în mijlocul zilei de lucru, să faceți o pauză spontană pentru a cânta și dansa, sau să vă luați gustarea împreună.

Profitați de aceste momente împreună și creați amintiri frumoase !

 

rasarit@amurtel.ro

0743161740