Copil ca tine sunt si eu

cadeirante-feliz-960x601

 

 

 

 

 

Copil ca tine sunt si eu. Copilul cu dizabilitati trebuie considerat ca facand parte din societate. Nu putem sa-l ascundem, nu are nevoie de mila noastra, ci de sprijin, permitandu-i sa traiasca alaturi de ceilalti copii, ca parte integranta a comunitatii. Educatia trebuie facuta posibila pentru orice copil, pentru orice persoana cu dizabilitati, atat in familie cat si in gradinita, in grupuri sociale, in comunitatea locala. Copilul cu dizabilitati, desi la prima vedere ar putea fi privit altfel de restul grupului, acesta poate face aceleasi lucruri ca si ceilalti copii. Important este ca partea cealalta a grupului sa invete sa accepte diferentele, singura bariera in calea integrarii persoanelor cu dizabilitati este la noi insine, la ideile preconcepute pe care le avem, dar pot fi combatute cu brio.

Atunci cand cineva poate sa faca bine si fara efort un anumit lucru, de exemplu sa sara coarda sau sa scrie frumos, se spune ca are o abilitate. Despre cei care nu pot sa faca aceleasi lucruri sau le fac mai greu spunem ca nu au aceeasi abilitate sau ca au o dizabilitate.

Timiditatea de exemplu poate fi considerata o dizabilitate. Simti cum ti se inrosesc urechile, obrajii, lumea te priveste, asteapta sa auda ce spui, sa vada ce faci, iar tu nu iti gasesti cuvintele si singurul lucru pe care ti-l doresti este sa te faci nevazut. Te balbai, te impiedici si lumea rade de tine. Nu e un moment placut. Dar timiditatea este o dizabilitate pe care poti sa o invingi, sa o inlocuiesti cu o abilitate, ca de exemplu cu siguranta, curajul si indrazneala.

La fel se intampla si in cazul persoanelor cu dizabilitati, care pot face aceleasi lucruri ca si tine, insa poate nu la fel de repede, de usor sau de bine. Totul tine de cunoastere si de felul in care privim lucrurile. Cunoasterea transforma, cunoasterea aduce mult mai aproape si descopera adevarul pe care doar din nestiinta il respingem. Cunoasterea face posibila propria noastra transformare, cunoasterea ne anuleaza prejudecatile si reactiile uneori inconstient agresive. Cunoasterea lasa loc liber nevoii de iubire si intelegere pe care suntem intotdeauna dispusi sa le daruim.

Mihaela Cociu, asistent de educatoare

rasarit@amurtel.ro

0743161740