Copilul Mic in Lumea Celor Mari

Copilul Mic in Lumea Celor Mari. Chiar daca ne imaginam ca putem controla cu usurinta viata copilului, acesta devine independent inca de cand merge singur, de cand manutele lui reusesc singure sa aleaga jucarii, sa le imbine sau sa le distruga, sa exploreze prin joc, sa manifeste bucurie sau uneori chiar furie fata de lumea inconjuratoare, sa ne testeze limitele si sa se autotesteze. Alegerea unor jocuri sau jucarii educative poate deveni o sarcina foarte complicata pentru adulti chiar daca se ia in calcul varsta si nevoile copilului.

copii cu baloane

 

Copilul de 2-3 ani este intr-o perioada a schimbarilor. Acum este momentul cand copilul incepe sa faca primii pasi in dezvoltarea unui echilibru, se dezvolta capacitatea de comunicare si devine din ce in ce mai curios in legatura cu lumea din jurul lui. Pe masura ce creste, cel mic va dezvolta abilitati noi, dar si noi interese. Este la varsta cand merge si alearga, invata sa mearga cu bicicleta, adora sa se joace cu mingea si se poate catara cu usurinta la locul de joaca. Vorbirea devine tot mai clara, deci copilul poate socializa cu cei din jur. La inceput se vor juca singuri iar cand se va juca cu alti copii, ii va trata ca si cum ar fi obiecte sau jucarii si va refuza sa imparta jucariile cu ei. Copilul mic se opune cu inversunare cerintei de a oferi jucariile lui altor copii.

Acest lucru ramane valabil si in multe situatii in care copilul are un frate sau o surioara. Datorita emotivitatii ce caracterizeaza aceata varsta trece cu usurinta de la o stare la alta, devine irascibil, refuza sa asculte si vrea sa faca doar ce isi doreste. La aceasta varsta copilul incepe sa inteleaga consecintele propriilor actiuni si faptul ca exista reguli pe care trebuie sa le respecte dar aici intervine rolul adultului (familia copilului sau cadrele didactice) care trebuie sa recunoasca nevoile si ritmul de dezvoltare al copilului.

De obicei cadrele didactice sfatuiesc parintii sa se implice alaturi de copil in tot felul de activitati. Cantatul, dansatul sau joaca cu cel mic este importanta. In aceasta perioada povestile au rolul de a dezvolta creativitatea micutului, care devine tot mai pasionat de colorat si de jocul cu plastelina. Activitatile creative sunt sustinute in aceasta etapa, precum si cele ce presupun folosirea imaginatiei. La aceasta varsta copii dedica tot timpul lor jocului. Papusile, figurinele, puzzle-urile sau jocurile de constructie, sunt jocuri ce stimuleaza inteligenta si imaginatia copilului. Copii de 2-3 ani se vor juca mai mult singuri, dar este important ca ei sa intre in contact cu copii de varsta lui. Interactiunea dintre copii la aceasta varsta consta in a imita, cei mici urmarind actiunile celorlati pentru a le imita.

Pentru acesti copii lumea este de-a dreptul fascinanta de aceea, parintii intampina dificultati atunci cand vine ora de culcare a micutului. Cel mic nu vrea sa doarma pentru ca nu vrea sa piarda momentele magice de joaca. Cititul inainte de culcare, muzica sau cantatul unui cantecel il va ajuta pe copil sa se relaxeze.

Joaca,precum si independenta micutului sunt elemente cruciale in aceasta perioada deoarece ofera oportunitatea de a experimenta singur.

*articol de Andreea Georgiana Zambet – Educatoare Gradinita Rasarit

rasarit@amurtel.ro

0743161740