Cum facem sa ne asculte copiii?
Fiecare adult, fie ca este parinte, bunic, cadru didactic, doreste sa aiba o buna comunicare cu copiii. Si fiecare doreste ca micutii sa asculte. Dar cum putem face ca ei sa asculte de bunavoie ?
Cineva mi-a spus odata ca copiii sunt precum sforile. Ciudata comparatie, am gandit la inceput. Iar apoi, am luat o sfoara pe care am intins-o in fata mea. Si unde e asemanarea? Nu e nici o asemanare doar uitandu-ma la ea cum sta intinsa pe masa. Dar, incercand sa o imping in directia opusa am observat ca aceasta s-a indoit si am obtinut la final un mic ghemotoc de sfoara. Apoi am intins-o din nou si am incercat sa trag de ea si aceasta se tragea in directia pe care o doream. La fel sunt si copii. Daca sunt impinsi sau fortati sa faca ceva, ei se vor impotrivi. Iar in acest caz, adultii incep sa-i impinga mai mult, sa-i forteze, sa-i manipuleze sau chiar sa-i pedepseasca. Rezultatul nu va intarzia sa apara. Cu cat impingi mai mult, cu atat mai lipsiti de putere se vor simti si cu atat mai razvratiti vor fi.
Pe de alta parte, manifestand un adevarat respect pentru copii, chiar din prima zi aveti sansa de a obtine colaborare din partea acestora.
Iata si cateva moduri de a obtine o colaborare buna.
De obicei, copiii nu doresc sa fie intrerupti de la o activitate sau un joc favorit. In acest caz este bine sa-i informati ca urmeaza sa aiba loc o schimbare. De exemplu: «Mai ai 5 min de joaca dupa care iti poti strange jucariile. »
Ii puteti solicita colaborarea la anumite activitati. De exemplu: « Poti sa ma ajuti cu spalarea veaselor? »
Sunt si cazuri in care ii puteti oferi copilului posibilitatea de a alege. De exemplu: « Inainte de a merge la bunici, mai avem trei lucruri de facut. Tu ce alegi sa faci? »
Uneori, pentru a impiedica aparitia unor conflicte, va puteti asuma diverse roluri comice.
Un copil care are un comportament mai neplacut, este un copil descurajat. Deci, incurajarea este foarte importanta, Pentru fiecare fapta buna pe care o face, chiar daca este putin stangaci la inceput, este foarte important sa il apreciati si sa il incurajati.
Un motiv pentru care un copil are un comportament mai putin placut, este acela ca doreste sa aiba puterea de a-si controla propria viata. Pentru a obtine ceea ce doreste, intra in lupta cu persoana care reprezinta autoritatea. Ca adulti responsabili, putem evita conflictele si putem obtine o ascultare de bunavoie din partea micutului, daca ne vom aminti cat de mult seamana copiii cu sforile.
Copiii nu se nasc fie binevoitori, fie obraznici, ci se nasc cu o vointa care trebuie modelata.
de Madhavii Mihaela Alexa, educatoare grupa Elfilor