Este normal sa fii diferit de ceilalti ?

Sa ne imaginam o lume in care toti avem numai calitati. Oare ar fi posibil? Sansa ca o persoana sa fie la fel ca alta este 0. Privind din aceasta perspectiva,defectele si nevoile fiecaruia dintre noi nu ni se mai par atat de „ciudate”, ci un mod de diferentiere intre noi.Fiecare persoana este unica,indiferent daca este adult sau copil.Daca noi ca adulti ne cunoastem nevoile si caracteristicile speciale, copiii nu pot face acest lucru decat cu ajutorul parintilor. Parintii sunt cei care trebuie sa faca primul pas in identificarea caracteristicilor si nevoilor copiilor lor. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faca un parinte este sa identifice care sunt acele nevoi si caracteristici speciale ale copilului lui.

Prin ce se deosebeste acest copil de toti ceilalti copii? Nevoia unica a unui copil este importanta pentru el si, de aceea, a-l educa la fel ca pe ceilalti copii este un act de nedreptate, de discriminare fata de el. La aceste nevoi speciale se adauga, desigur, calitatile si problemele sale particulare.De exemplu modul cum recepteaza o informatie, copiii. Unii recepteaza mai lent, altii mai repede, o mare parte recepteaza lucrand, in timp ce alta parte doar auzind. Unii nici nu sunt interesati de informatia transmisa. Compararea lor nu va face decat sa dea nastere unor frustrari ce vor conduce, in timp, la o slaba incredere in sine.

Felul cum trebuie sa iti manifesti dragostea, ca parinte, difera de la un copil la altul. De aceea, nu exista o formula prin care sa iti educi copilul si sa obtii un adult de care sa fii mandru, insa iti poti crea propria formula, adaptata felului sau de a fi, prin care sa obtii asta.Asadar, nu comparati copiii unii cu altii nu le ignorati partile lor unice si tratati-i conform nevoilor lor. Iar partea cea mai importanta a acestui mesaj este ca trebuie sa va invatati copilul ca a fi unic si a-ti urma propria personalitate, oricat de iesita din comun ar fi ea, este un lucru normal si nu unul gresit, chiar daca, pentru a-si sustine propriile idei, va trebui sa se lupte.

de Magda Zambet

rasarit@amurtel.ro

0743161740