Cum îi educăm pe cei mici în armonie cu natura și mediul înconjurător

Pentru a ne bucura în continuare de bogățiile variate ale naturii este foarte important să punem accent pe educația față de ce ne înconjoară, iar noile generetații au un rol definitoriu pentru un viitor verde și curat. Hai să aflăm împreună cum îi educăm pe cei mici în armonie cu natura și mediul înconjurător, într-un articol scris de unul dintre profesorii Grădiniței Răsărit!

Tot ce se află pe fața pământului se transformă necontenit, fiindcă Pământul e viu și are suflet. Noi facem parte din acest suflet și rareori ne dăm seama ca el lucrează pentru binele nostru.”   – Pablo Coelho

De ce e important să trăim în armonie cu natura?

Pentru ca pașii noștri să poată atinge covorul fraged al ierbii, pentru ca florile să coloreze pajiștile cu petalele lor multicolore, pentru ca brazii asemeni unor făclii, să ardă cu flacăra verde, iar copiii să știe de gustul apelor pure de izvor și să asculte trilul păsărelelor înălțându-se către cerul senin, e important să ocrotim planeta nostră, casa tuturor ființelor.

Averea naturală a Terrei constă în atmosferă, apă, pământ, plante, animale și oameni. Împreună facem parte din ecosistemele planetei noastre și tot ceea ce facem ca oameni, influențează lumea în care trăim fie într-un mod pozitiv, fie într-unul negativ.

Nu avem resurse nelimitate. Stă în puterea noastră să protejam sau să distrugem mediul înconjurător și este important să-i învățăm pe copii să aibă grijă și să respecte lumea în care trăim.

Acumulând cunoștințe despre ecologie și mediul înconjurător de la o vârstă fragedă, copiii vor învăța cum să trăiască în armonie cu natura și vor ajuta la păstrarea acesteia pentru generația următoare. Vor deveni adevărați „avocați” pentru protejarea mediului înconjurător.

Fiind deschiși la noi experiențe și dobândind cunoștințe ușor și rapid, se pot planta gânduri pozitive și adevărate valori în inimile lor discutând cu ei despre cum avem grijă de natură, cum o ajutăm fără a o răni.

În discuții e bine să abordăm subiecte din care să reiasă acțiunile pozitive și modul în care acestea influențeză mediul înconjurător, nu doar pe ei înșiși – pentru că suntem conectați unii cu alții.

„Spune-mi și voi uita. Arată-mi și îmi voi aminti. Implică-mă și voi înțelege. Fă un pas înapoi și voi acționa.” – ne spune un vechi proverb chinezesc.

Și prin ce metodă cei mici ar putea învăța mai bine despre mediu dacă nu experimentând?

Învățarea despre natură poate începe cu o întâmplare obișnuită. De exemplu, mergând prin parc și observând un copac sau o plantă, încercând să găsescă o mică creatură, ascultând diverse sunete… Uneori și o lupă este utilă.

De asemenea, cine are o grădină poate lăsa o parte pentru a crea o zona sălbatică atrăgând în felul acesta insecte sau construi un adăpost de iarnă pentru micile creaturi. Iar cine are doar un balcon poate atrage păsărele prin furnizare de apă, hrană, chiar și un adăpost. Veți fi surprinși de numărul „vizitatorilor”.

Putem încuraja copiii să cerceteze și să afle mai multe informații despre un animal sau o plantă preferată. Aceasta mică cercetare îi va ajuta să vadă lumea dintr-o perspectivă diferită de ceea pe care și-o imaginau.

Atunci când avem diverse obiecte, jucării și îmbrăcăminte de care nu mai avem nevoie, în loc să le aruncăm creând astfel deșeuri ce dăunează mediului înconjurător și implicit nouă, pentru că facem parte din el, ar fi bine să le donăm, să le reciclăm și să-i învățăm pe cei mici să facă la fel. Totodată, am putea cheltui mai puțini bani pe îmbrăcăminte și jucării investindu-i în excursii, piese de teatru, experiențe memorabile, petrecând astfel un timp de calitate în familie.

Alte câteva lucruri simple pe care le putem face împreună cu copiii pot fi: pe distanțe mici e bine să mergem pe jos sau să folosim bicicleta în locul mașinii; să închidem robinetul atunci când ne periem dinții; să închidem televizorul când ieșim din cameră; să reciclăm hârtia, plasticul, sticla; să folosim baterii reîncărcabile; să ne alăturăm unui grup de voluntari care se ocupă cu reciclarea, plantarea unor copaci sau flori, curățarea unor zone, donații…

Ecologia nu reprezintă o colecție de informații pe care să le învățăm iar apoi să le uităm repede sau informații pe care să le păstrăm în biblioteca personală, ci să rămânem conectați cu natura pentru a face ce este necesar ca planeta noastră să fie fertilă și roditoare, să încercăm să nu cheltuim nimic în plus față de ceea ce ne este util și necesar, să creăm condiții de viață mai bune pentru noi și pentru alți locuitori ai aceste minunate planete pe care o împărțim cu toții.  Arătându-le copiilor cum să aibă grijă de natură, cum să reducă poluarea asupra mediului, vor crea un viitor mai durabil pentru generațiile următoare.

Ca Pământul să rămână o planetă vie, interesele oamenilor trebuie corelate cu legile naturii.

Articol realizat de Madhavii Mihaela Alexa,  profesor pentru învăţământ preşcolar, Grupa Mică- Buburuzelor 

rasarit@amurtel.ro

0743161740