Întrebări și răspunsuri
Există destulă proteină în dieta vegetariană pentru copilul meu?
La Grădinița Răsărit, meniurile noastre au fost planificate cu multă atenție și verificate de un doctor pediatru pentru a include cantitatea suficientă de proteine, lipide și glucide în fiecare zi din sursele vegetariene precum: brânza, iaurtul, nucile, semințele, fasolea, soia, tofu, cerealele, legumele și fructele. De fapt, majoritatea legumelor și cerealelor conțin proteine complecte cu toți aminoacizii, care îndeplinesc nevoile organismului care are nevoie doar de 10% proteină din dietă.
În realitate, multe probleme de sănătate precum osteoporoza, pietrele la rinichi și bilă sunt direct legate de consumul excesiv de proteine. Dietele cu grad ridicat de proteină din carne, tind să aibă un deficit de vitamine, în special vitamina C care este absentă din toate categoriile de
carne.
Copii au nevoie de carne ca să fie puternici – o dieta vegetariană îmi va slăbi copilul?
Chiar dimpotrivă, carnea este foarte grea și dificil de digerat pentru sistemul digestiv și sensibil al copilului. Carnea crează toxine în sistem, slăbind imunitatea și vitalitatea copilului.
Carnea nu conține toate vitaminele necesare pentru creștere și protecție de boli, pe când legumele și fructele au grad foarte ridicat de vitamine.
Copii vegetarieni au o vitalitate mult mai puternică și rezistență la boli. Într-un studiu au fost efectuate și teste privind dezvoltarea mentală a copiilor. Copiii vegetarieni s-au situat cu un an în avans din punct de vedere al inteligenței faţă de vârsta lor biologică, coeficientul lor de inteligenţă (IQ) fiind cu mult deasupra mediei, ceea ce a oferit asigurarea că şi dezvoltarea creierului este normală la vegetarieni. (Dweyer JT, Miller LG, Arduino N: Mental Age and IQ of predominantly vegetarian children, Journal of American Dietetic Association, 1980;)
Fapte interesante
Conținutul de proteină:
Fructe 5.5%
Nuci/ Semințe 11%
Cereale 13%
Legume 23%
Fasole 28%
Necesitatea organismului 2.5- 10%
Interesant este faptul că mulți înțelepți și oameni de știință din întreaga lume au promovat un regim vegetarian, deoarece l-au considerat mai spiritual uman, îmbunătățind claritatea mentală și concentrația. Câteva exemple de personalități de acest gen includ pe Saint Francis de Assisi, Leonardo da Vinci, Platon, Tolstoi și Albert Einstein.
Beneficiile unei astfel de diete vegetariene pentru copii sunt bine cunoscute și demonstrate:
- Întărirea sistemului imunitar și protecția împotriva bolilor copilăriei
- Formarea de obiceiuri de a mânca bine pe tot parcursul vieții
- Mai puțină iritabilitate, hiper-activitate
- Claritate mentală și o mai bună concentrare
- Consumul unei largi varietăți de fructe, legume, cereale, nuci, semințe și lactate, antrenează gustul copiilor să le placă și să se bucure de mâncarea naturală sănătoasă pentru tot restul vieții.
- Bogat în fibre, scăzut în grăsimi – previne obezitatea, promovează digestia bună
- Prevenirea majorității bolilor precum cancerul, bolile de inimă tensiunea ridicată, pietre la rinichi, pietre la vezica biliară
Grădinițele Răsărit au fost primele grădinițe Neoumaniste cu regim vegetarian începând cu anul 1995. Părinții au fost mereu incantați de cultivarea simțului bunului gust a copiilor pentru mâncarea sănătoasă și diversă.