Locul de linişte unde copilul încearcă să se reconecteze cu el însuşi

Cum îi oferim copilului premisele reconectării cu sine însuși și ale cunoașterii personale? Haideți să aflăm mai multe despre beneficiile aduse de locul de liniște.

Ambianţa din grădiniţă trebuie să-i dăruiască copilului experienţe, atât singulare, cât şi participative pentru a avea acces la o varietate generoasă de medii de învăţare. Spaţiul grădiniţei trebuie să-i ofere copilului sentimente de securitate şi încredere pentru că acestea asigură o mai mare autonomie şi tenacitate în activităţile şi acţiunile pe care el le va desfăşura aici.

Există însă momente în grădiniţă, când copilul se simte suprasolicitat, iar atunci trebuie să ia o pauză din tot ceea ce face pentru a-şi găsi liniştea interioară. Reconectarea cu sinele sau autoreglarea reprezintă de cele mai multe ori o provocare pentru copii, iar pentru ei este firesc să continue să fie activi, să se joace, deşi probabil ar trebui să beneficieze de puţină relaxare. Crearea unui loc de linişte asigură copiilor timp cu ei însişi pentru a se gândi, odihni, reîncărca, reconecta şi totodată are beneficii multiple pentru comportamentul şi bunăstarea acestora. Abilitatea de a face linişte este cheia dezvoltării înţelepciunii şi a intuiţiei.

Cum creăm locul de liniște pentru copii

Pentru a da viaţă şi sens unui loc de linişte, astfel încât copilul să se poată reconecta cu el însuşi este esenţial ca acest spaţiu să fie confortabil, practic să-l invite pe copil pentru a-şi relaxa toate simţurile. Acesta se poate linişti citind o carte care îl inspiră, făcând meditaţie, yoga sau ascultând muzică de relaxare.

Beneficiile aduse de locul liniște

Locul de linişte are multe beneficii valoroase pentru copii, în special este necesar deoarece creează pace interioară şi exterioară, eliberează agitaţia şi perturbările, minimalizează stresul, calmează şi relaxează mintea şi corpul, întăreşte potenţialităţile pozitive, stabileşte unicitatea şi armonia, sporeşte creativitatea, imaginaţia, independenţa şi puterea de reflecţie. Locul de linişte este perfect pentru a aduna gândurile dezordonate, moment în care copiii îşi acordă o şansă pentru a medita la cele desfăşurate. În acest timp pe care copilul îl petrece la locul de linişte, ţinând ochii închişi, se poate conecta cu întreaga lui fiinţă şi simţi acea dragoste nemărginită care curge împrejurul lui şi în el.

Articol realizat de Virginia Nistor, profesor pentru învăţământ preşcolar, Grupa Mijlocie – „Fluturaşi”

rasarit@amurtel.ro

0743161740