Năutul – sănătate și energie într-un bob!

pasta-de-naut-si-linte-12Năutul (Cicer arietinum) , cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică.

Năutul s-a bucurat dintotdeauna de o mare popularitate, ocupând un loc important în multe culturi ale lumii. Reprezintă o importantă sursă de proteină vegetală, e un aliment foarte sățios și, mai ales, este foarte gustos!

Boabele năutului sunt asemănătoare cu cele de mazăre, singura deosebire fiind excrescența caracteristică a embrionului în formă de cioc, ce se aseamănă cu capul unui berbec – de unde și denumirea sa populară. Boabele sunt colorate în roz deschis, galben și foarte rar cafeniu.

Năutul este bogat în proteine, săruri minerale  (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.

Din năut și cicoare se poate realiza o băutură naturală foarte bună pentru copii, pentru a le stimula pofta de mâncare, iar apa de năut care se obține prin strecurarea boabelor este un adevarat elixir de sănătate. Răceala poate fi combătută cu câte un pahar de apă de năut, conferind o stare de vitalitate. Năutul mai este recomandat pentru consum și datorită faptului că este un aliment nutritiv, diuretic, în astenia fizică și psihică și în convalescență.

Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia. Boabele de năut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semințele de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus, un fel de mâncare popular în Orientul apropiat si Balcani. Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel, populare mai ales în Liban și Israel.

Datorită calităților sale nutriționale, năutul reprezintă un ingredient de bază în nutriția copiilor, care au nevoie mereu de o alimentație specifică, cu nivel enegetic concentrat. Este cunoscut, de asemenea, că cea mai bună metodă pentru a conferi copiilor o sursă balansată de aminoacizi (atât de importanți pentru săntătate) este combinarea cerealelor integrale (grâu integral sau orez) cu leguminoase bogate in protein (cum ar fi năutul, mazărea sau fasolea).

Vă prezentăm rețeta noastră preferată de preparare a năutului, pe care copiii o adoră și de care nu se plictisesc niciodată. Cremoasă și gustoasă, copiii dau buzna să o întindă pe pâine sau să înmoaie bețigașe de morcov în ea. Feliile de pâine le puteți ornamenta – împreună cu copilașul dumneavostră – cu verdeață, ardei sau bucățele de măsline.

 

Cremă de năut (pentru 10 porții mici)

500 gr năut

3 linguri muștar (60 gr)

30 ml zeamă de lămâie

100 gr susan râșnite

30 gr ulei

50 ml ulei

sare, piper, după gust

Năutul se clătește foarte bine în apă curată. Se pune la înmuiat peste noapte. Se pune la fiert timp de 1 ora (boabele trebuie să devină foarte moi). Se adaugă apoi muștarul, bulionul, semințele de susan râșnite.  Se adaugă încet uleiul, apoi zeama de lâmâie, sarea și piperul. Se amestecă până se ajunge la o cremă moale, care să poată fi întinsă ușor pe pâine (se poate face foarte fină cu mixerul, sau se poate obține o textură mai groasă amestecând  intens cu o furculiță).

Se mai poate adăuga cremă de măsline sau se poate decora cu ardei gras.

rasarit@amurtel.ro

0743161740