Primul pas spre grădiniță
Grădiniţa este o schimbare foarte importantă pentru copil. Ea este prima experienţă majoră de socializare în afara familiei, care îl solicită pe micuț să se adapteze unui nou mediu. La grădiniţă nimic nu seamănă cu acasă: camera arată altfel, sunt alte jucării, alte zgomote, alte mirosuri, mâncarea are alt gust, programul este şi el diferit. Este normal ca micuţul să fie bulversat și să aibă nevoie de timp pentru a se adapta.
Dacă până atunci copilul era obişnuit cu prezenţa constantă a unui membru al familiei, deodată el este înconjurat numai de copii de aceeaşi vârstă, majoritatea necunoscuţi. Educatoarea nu are cum să îi ofere permanent atenţia pe care copilul s-a obişnuit să o primească din partea părinților, având în vedere că mai sunt încă 7-8 copii care au aceleasi nevoi.
Şi pentru părinte intrarea la grădiniţă a copilului presupune mari schimbări. Până la 3 ani legătura dintre părinte și copil este aproape neîntreruptă, fiind mereu aproape unul de altul. Dacă până la intrarea în grădiniță părinții erau obişnuiti să controleze tot ce ţine de copil, să fie alături de el şi să îi ofere tot ce are nevoie, acum trebuie să îl lase singur într-un mediu nou, pe care nu îl poate influenţa prea mult. Este normal să vă puneți fel de fel de întrebări legate de siguranţa copilului, de felul în care este tratat, de felul în care se simte.
Având în vedere că este un eveniment atât de important, copilul are nevoie să fie pregătit din timp pentru grădiniță. Cea mai mare provocare a mersului la grădiniţă este ca micuţul să se obişnuiască fără parinti o perioadă mai lungă de timp.
Acest lucru se realizează treptat. Momentul în care trebuie să vă despărţiți de el şi să îl lăsați la grădiniță este cel mai dificil pentru micuţ. Iată câteva trucuri care îl vor ajuta pe copil să treacă mai ușor peste momentul despărțirii de părinți:
- Oferiți-i la plecare jucăria preferată sau un obiect care vă aparține, așa se va simți mai aproape de dumneavoastră.
- Fiți cinstiți în privința timpului cât va sta la gradiniță. Majoritatea părinților consideră că micuții nu au noțiunea timpului și îi pacalesc că se intorc imediat. Rezultatul este că micuţii îşi aşteaptă nerăbdători părinţii, în loc să înceapă să exploreze noul mediu.
- Incercați să vă calmați pentru a nu transmite copilului starea dumneavoastra de spirit (îngrijorare, emoție).
- Acceptați emoțiile copilului fara să i le înăbușiți. Este firesc ca la început să se simtă trist, speriat, poate chiar disperat sau furios.
- Prezentați-i educatoarea ca pe o prietenă de-a dumneavoastra. Ea va fi cea mai importantă pentru el în lipsa dumneavoastra.
- Nu plecați pe furiş, nu vă întoarceti înapoi dacă auziți că plânge, şi mai ales nu cedați rugăminţilor lui de a-l lua înapoi acasă. Altfel, îi va lua mult mai mult timp să se adapteze la grădiniţă.
- Nu vă îngrijorați dacă atunci când veniți să îl luați de la grădiniță este morocănos sau supărat, este o reacție normală după despărțire.
În mod normal, după 2 săptămâni, copiii încep să se adapteze la grădiniţă. Ei nu mai plâng la despărţire şi se implică în activităţile din grădiniţă. Chiar dacă începutul este mai greu, grădiniţa este una dintre cele mai bogate, formatoare şi distractive experienţe ale copilului. Ajută-l să facă primul pas cu dreptul!
– Magda Zambet, Directoare educativ