Sa Determinam Copilul Mic Sa Manance Sanatos!
Copilul este o persoana unica, cu ganduri, idei si sentimente proprii care in mare parte nu coincid cu cele ale adultilor. Sunt multe momente in care copilul isi impune propriile nevoi si dorinte. O opinie proprie a copiilor care creaza de multe ori probleme parintilor este mancarea.
Acesta este si motivul pentru care multi parinti au probleme atunci cand vor sa introduca in alimentatia copiilor lor anumite alimente care nu sunt pe placul acestora sau cu care acestia nu sunt obisnuiti de mici. Putem corecta acest comportament al micutilor folosind mici trucuri si multa consecventa si perseverenta din partea adultilor. Nu uitati ca pentru copil cel mai bun exemplu de urmat este parintele. Iar copii nu fac ce le spun parintii , ei invata prin imitare, deci fac ceea ce fac parintii.
Consecventa adultului fata de dieta copilului ,atitudinea acestuia fata de propria dieta si cum reuseste sa faca fata provocarilor copilului este piatra de incercare. Daca veti incerca sa puneti ceva nou pe masa de cateva ori pe saptamana, experimentand mancaruri noi in moduri diferite si cu un aspect estetic atractiv, poate ca veti fi rasplatiti de copii prin incercarea de a manca. Combinati culorile alimentelor in asa fel incat sa fie cat mai atractive. Nu lasati la indemana copiilor alimentele pe care doriti sa le scoateti din alimentatie si asezati-le la indemana cat mai multe legume si fructe divers colorate. Copii mananca mult mai multe fructe si legume daca sunt taiate si se afla in fata lor.
Conteaza cat de atractiv sunt combinate culorile alimentelor si cum sunt asezate pe farfurie (transformati o fruza de spanac in copilas,o felie de paine cu branza intr-un cap de vacuta, etc.). Daca incearca sa manance si nu ii place, nu il fortati ci incercati sub alta forma data viitoare. Incercati sa il faceti pe copil sa inteleaga legatura intre anumite alimente si starea lui.(acest aliment iti hraneste creierul, sau esti puternic pentru ca ai mancat acest aliment, etc.)
Daca nu ii plac legumele verzi ( ex.brocolli) spuneti-i ca este un mic dinosaur care mananca frunze din copaci (transformati buchetelul de broccoli intr-un copacel), din betisoate de morcovi puteti face razele soarelui si exemple sunt multe dar totul depinde de creativitatea voastra. Lasati copiii sa isi construiasca singuri elemente din legume sau fructe in farfurie si apoi incepeti un joc pentru a le manca.
Sunt multe astfel de exemple dar fiecare familie este diferita, asa ca incercati lucruri diferite si vedeti daca functioneaza. Plantele sunt absolut necesare intr-o alimentatie sanatoasa asa ca nu renuntati. Mult success.
de Magda Zambet