Sa invatam sa daruim

articol de Magda Zambet – director Gradinita Rasarit

cadou

Atunci cand colindele şi cântecele de Crăciun se aud peste tot incepe sezonul în care ne amintim să fim mai buni, mai darnici si cei mici isi scriu scrisorile către Moş Crăciun. Este un moment delicat în viaţa copiilor noştri şi un moment dificil pentru părinţi, pentru ca au nevoie să înveţe că sărbătoarea Crăciunului înseamnă mai mult “a da” decât “a primi”.

Toti parintii isi doresc oare ca si copiii lor să înveţe să se bucure de lucrurile simple? Oare pregătim o generaţie de copii egoişti care vor pasi în lume aşteptând să li se împlinească toate dorinţele şi plâng atunci cand nu li se împlinesc? Nu e rău sa le facem câteva daruri copiilor dar ar trebui sa le explicăm că sărbătoarea Crăciunului nu înseamnă doar “a primi”. In această perioadă avem oportunitatea de a le arăta copiilor ce înseamnă sa-i tratam şi pe alţii – nu doar pe ei – ca şi cum ar fi prinţi şi prinţese.

Cum putem noi şi copiii nostrii să facem să se simtă special pe cineva sărac, bolnav ori singur? Avem nevoie să-i învăţăm pe copii mai degrabă să dăruiască decât să primească, să limităm ceea ce alegem să le dăruim pentru a-i învăţa să aprecieze ceea ce au. Să simtă binecuvântarea faptului că au o familie,o casă călduroasă, haine şi paturi confortabile.

Cea mai bună metodă este de a-i aduce în contact cu alţi copii, aflaţi în situaţii foarte grele şi de a găsi modalităţi de a-i ajuta. Sa-i ducem în instituţii pentru persoane defavorizate pentru a oferi acolo câte ceva, sa sponsorizam o familie săracă. Copiii noştri îşi imaginează că fiecare familie îşi permite luxul de a se trezi în dimineaţa de Crăciun cu daruri sub pom, dar în realitate multe familii nu-şi pot permite să cumpere un brad şi îşi fac griji dacă vor avea ce să pună sub el. Învăţându-i pe copii să facă ei înşişi daruri celor aflaţi în nevoi, îi învăţaţi să iubeasca si sa se bucure de lucrurile simple.

Ca părinţi, ne revine sarcina de a-i învăţa pe cei mici că “sărbătoarea de Crăciun” nu se referă doar la a primi lucruri noi, jucării sofisticate, ci şi la a împărtăşi dragostea cu alţii. Este important ca ei să vadă la noi înşine acest comportament. Iar a dărui timp şi lucruri materiale nu trebuie să se limiteze doar la aceste momente de sărbătoare, ci există posibilităţi nelimitate tot anul .Ajutându-ne copiii să înţeleagă diferenţa dintre fericirea de moment, care dispare într-o clipă, imediat ce apare o jucărie nouă, şi bucuria care durează, produsa de actul dăruirii altruiste şi al ajutorării aproapelui, le facem “sărbători fericite”, si le oferim secretul prin care întotdeauna vor şti unde să caute iubirea si bucuriile simple.

 

 

rasarit@amurtel.ro

0743161740