Voluntariat SEV la Gradinițele Răsărit din București

Elisa din Italia

Elisa din Italia

Începand cu luna februarie 2013, AMURTEL a primit primii voluntari SEV (Serviciul European de Voluntariat) din cadrul programului Tineret în Acțiune. Programul ofera tinerilor europeni între 18 și 30 ani șansa de a fi voluntar și să participe într-un proiect de lunga durata (12 luni), sau de scurta durata (4-6 luni) într-o țara din Europa care nu este țara lor de origine. Voluntarii primesc bani de buzunar și li se asigura mancarea și cazarea și li se plateşte 90% din cheltuielile de transport în țara respectiva.

AMURTEL a decis sa participe la acest program de susținere și reprezinta o forma excelenta de a gazdui noi voluntari. Suntem acreditati ca organizație coordonatoare, de trimite și gazduire. În lunile februarie și martie au venit 5 voluntari pentru a face parte din proiectele noastre în București și Pănătău: Jana din Germania, Alexandra din Anglia și Elisa din Italia au venit sa lucreza în gradinițele din București iar Beatrice și Francesco, amandoi din Italia, au venit sa lucreze în Panatau la Familia AMURTEL și Izvorul Speranței.

Alexandra din Anglia

Alexandra din Anglia

În București, trei fete predau limba lor maternă la gradinițele noastre, în cadrul educației Neoumaniste. Copiii au una sau doua ore pe saptamana de limba non-formala, și în fiecare zi voluntarii fac parte din programul de dimineața al gradinițelor și vorbesc cu copii în limba lor materna. Voluntarii au fost surprinși de abilitățile copiilor de a reproduce totul și de a memora cantecelele și jocurile învăţate. Au fost impresionate de capacitatea copiilor de a asimila o alta limba prin jocuri, povești și cantece.

Jana din Germania

Jana din Germania

În cadrul săptămânii multiculturale în cele două grădinițe, voluntarii au facut planificarea activităţilor si a conţinuturilor,a jocurilor și a poveștilor din țarile lor de origine. O gradinița a sarbatorit Italia și Anglia, iar cealalta a sarbatorit Germania. În acest proiect, copii au avut șansa unica de a avea o perspectiva mai patrunzatoare despre aceste culturi, prin contactul direct cu persoane din aceste țari. Voluntarii au desfăşurat jocuri, cantece, rețete tipice din țara lor și de asemenea povesti autentice din cultura lor, în loc de ‘abordarea turistica’ a unui program multicultural care se concentreaza numai pe monumente și atracții turistice.

Toți voluntarii sunt foarte fericiți în Romania, s-au integrat bine în echipa AMURTEL și noua energie pe care o aduc ei cu siguranța ne va imbogați proiectele într-un mod pozitiv.

Alexandra Tincu, 25 ani, Anglia
‘Fiind nascuta în Romania și crescuta în Anglia, am vrut sa vin aici și sa vad cum este sa traiesti în Romania, și mai ales am vrut sa lucrez cu copii. Educația neoumanista ma intereseaza foarte mult, și vreau sa invaț cat de mult pot din aceasta experiența.’

Jana Johana Thenert, 19 ani, Germania
‘Eu eram interesata sa fac ceva nou și captivant. Programul SEV îți ofera o oportunitate extraordinara pentru a te putea duce în alta tara ca sa explorezi alta cultura și alt stil de viața. Aceasta este o experiența pe care nu o voi uita niciodata. Îți imbogațeste viața cu incredere în tine însuți, recunoasterea altor culturi, și îți ofera alte competente care te vor ajuta pe viitor. București este un oraș vioi, cu multe lucruri frumoase de vizitat, te poți duce la o cafea într-o cafenea frumoasa în Lipscani sau la o plimbare într-un parc. Copii din gradinițe sunt frumosi cu o sclipire în ochi de pura inocența’.

TIA Logo

rasarit@amurtel.ro

0743161740