Sistemul imunitar al copiilor la intrarea în gradiniță

Gradinița se poate spune că este o sală de antrenament pentru dezvoltarea sănatoasă a unui viitor sistem imunitar bine pus la punct, atâta timp cât ne asigurăm că alimentația copilului îi oferă toate elementele necesare pentru a putea face față afecțiunilor și pentru o recuperare rapidă.

În momentul în care se duce la gradiniță va avea contact cu factori nemaiîntâniți. Viruși noi, bacterii, ciuperci ș.a.m.d. Aceștia se vor abate asupra lui, fiind un incubator perfect. Dar acest lucru nu trebuie să vă sperie. Face parte din procesul normal de dezvoltare a sistemului imunitar și este absolut normal ca să contracteze mai multe afecțiuni în sezonul rece. Lucrul important nu este cum putem preveni aceasta, ci cum putem ajuta organismul cât mai bine să lupte cu boala, și să lăsăm sistemul imunitar să-și facă treaba.

Cum am spus și mai devreme, alimentația este foarte importantă, un aport de vitamine A, B, C, D, sunt foarte importante. Există o lungă listă de alimente pline de nutrienți și vitamine care întăresc organismul celui mic, printre care: lămâia, cătina, ghimbirul, hreanul, pătrunjelul și nelipsita miere. Nu uitați de alimente bogate în fier, vitamina C, vitamina D, dar și Omega 3.

Lupta împotriva virusurilor, bacteriilor sau a altor tipuri de germeni cauzatori de boli nu se sfârșește niciodată. Indiferent că este iarnă, vara, primăvară sau toamnă, sistemul imunitar al copilului are nevoie tot timpul de aliați nutriționali puternici, pregătiți să facă față cu succes agresorilor care atentează la sănatatea lui.

Practicarea unui sport, care se desfăsoară în aer liber, astfel încât copilul să ia contact cu razele soarelui și să inspire aer curat, este benefică copilului pentru creșterea imunității acestuia, deoarece activitatea fizică stimulează circulația sanguină, și implicit celulele sistemului imunitar. Urmare a acestui fapt, copilul va avea pofta de mâncare și va dormi bine. Somnul suficient este o alta componentă esențială pentru întărirea sistemului imunitar al copilului.

Din dorința de a-și proteja copilul părinții greșesc uneori, în sensul că igienizează excesiv cam toate obiecte/zonele cu care poate lua contact copilul, ingnorând ca sistemul imunitar al celor mici trebuie să lupte și să își creeze proprii anticorpi la milioane de microbi cu care copilul intră în contact.

Atitudinea părinților trebuie să fie relaxată în ceea ce privește dorința firească a copilului de a explora lumea din jurul său, cu tot ce cuprinde aceasta, astfel încat atunci când copilul merge în colectivitate, acesta să aibă un organism puternic.

Nu în ultimul rând, un mediu familial plin de liniște, dragoste, întelegere contribuie la sănătatea copilului. Copiii sunt sensibili nu doar la nivel fizic ci și la nivel emoțional. Un copil care face parte dintr-o familie unită, în care certurile, țipetele, violențele sau atmosfera încarcată de negativitate nu prea există, este un copil care se îmbolnavește mai rar.  Sistemul imunitar este întărit de sentimentele pozitive, de mulțumire, bucurie și fericire ale copilului.

rasarit@amurtel.ro

0743161740