Voluntariatul – Un Mod de Viata pentru Noi Toti

 

voluntari

Educatoarele din gradinita Rasarit au rolul de a forma copiilor gustul pentru activităţi care să le facă bine din punct de vedere sufletesc şi de pe urma cărora să beneficieze şi alţii. Puţini oameni mai ştiu să ofere bunătate celor din jur.Pentru a avea o viaţă frumoasă trebuie să porţi în suflet câteva valori: iubirea, respectul, credinţa, bunătatea.Fără ele nu există nimic. Dacă fiecare dintre noi am face cat de puţin pentru schimbare, intr-adevăr lumea ar fi mai bună, există pe lume persoane în situaţii dificile care sunt mult mai optimiste, iubitoare şi mai vesele decât noi. Să nu-i respingem pe cei care nu sunt ca noi, dimpotrivă să încercăm să-i înţelegem şi să învăţăm ceva de la ei, mai ales de la copii.In drumul nostru prin viata descoperim foarte multe lucruri legate de copii si familiile acestora, care trăiesc in sărăcie dar se bucura pentru orice lucru pe care alţi copii de seama lor nu ştiau să-l facă. Asa învăţam că fiecare copil e preţios, special, chiar dacă diferă ca aspect sau comportament .Aceşti copii , prin faptul că există, ne fac pe noi mai sensibili, mai buni, mai toleranţi.

Ar trebui să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem , să privim cu alţi ochi lumea.Aceşti copii sunt nevinovaţi, ne oferă modele de viaţă, oferă necondiţionat iubire şi merită trataţi cu respect.În acest sens, acţiunile voluntare pot ajuta foarte mult. Voluntariatul îi ajută pe oameni să simtă că fac o diferenţă , că au puterea să schimbe lucrurile în bine,îţi dă posibilitatea să schimbi vieţile oamenilor , în bine, chiar şi pe a ta. Dacă vrei să susţii o cauză şi nu ai bani să donezi , poţi să donezi puţin din timpul tău. Persoanele care se implică în voluntariate tebuie să fie înainte de toate , răbdătoare. Aceasta e o calitate care ar trebui să stea lângă altruism, empatie şi implicare în viaţa comunităţii. Toţi avem cel puţin un lucru la care ne pricepem suficient de bine, aşadar toţi avem ceva de spus în folosul unei persoane care are nevoie de ajutor , în folosul străzii, al cartierului sau oraşului în care trăim. Important este să ne dorim acest lucru şi s-o facem din tot sufletul. Ceea ce trebiue să ştim este că oricine poate să devină voluntar şi să aducă o contribuţie, oricât de mică, la lumea care ne înconjoară. Aşa cum am spus, important este să ne dorim!

Chiar dacă sunt foarte mici, copiii din grădiniţa noastra învaţă să accepte şi să respecte regulile de convieţuire în grup,să trăiască în relaţiile cu cei din jur stări afective pozitive, să manifeste prietenie, toleranţă, armonie, să înţeleagă binele, adevărul şi frumosul din faptele proprii şi a celor din jur. Educatoarele gradinitei noastre,alaturi de copii au încercat să creeze momente de bucurie pentru copiii dezavantajaţi din scoala din apropiere si pentru bunicii din Azilul de batrani, oferindu-le mici surprize,multa dragoste si caldura sufeteasca.Se spune că ce faci pentru alţii s-ar putea să rămână, de aceea cred că ar fi foarte frumos să ne unim şi să nu ramanem nepasatori la nevoile semenilor nostrii.

de Magda Zambet

rasarit@amurtel.ro

0743161740