Yoga pentru copii

La prima vedere s-ar putea spune că yoga pentru copii nu este o activitate potrivită deoarece se practică „liniștea” și „nemișcarea”, ceea ce nu-i caracterizează pe cei mici.

Cum la vârsta preșcolară jocul este esențial în dezvoltarea copiilor, activitatea se desfășoară sub formă de joacă. Pozițiile din yoga pentru copii sunt asemănătoare cu plante sau animale care sunt aduse la viață în exercițiile de yoga prin mișcări adaptate pentru copiii. Acestea pot ajuta la eliberarea plusului de energie pe care-l are copilul, cum să se descurce cu frustrările sau cum să se relaxeze înainte de culcare.

Totodată, prin pozițiile inspirate din mediul natural, prin imitarea mișcarilor și a sunetelor, posturile yoga permit păstrarea contactului cu natura, copiii „trăind” viața animalelor.

Fie ca e executată în picioare, în șezut sau culcat, fiecare postură provoacă diverse grupe de mușchi ajutând copilul să devină conștient de corpul lui.

Îmbunătățirea echilibrului și a coordonării sunt elemente cheie. Pozițiile legate de echilibru au fost create pentru a promova calmul mental și fizic –  clariatea mentală și stabilitatea rezultând din efortul de a încerca pozițiile. Chiar dacă un copil are dificultate de a sta pe un picior, el invață despre echilibru fizic și mental atunci când reușește să rămână liniștit  când cade și încearcă din nou să rămână în poziție. Pe măsură ce copiii învață să-și îmbunătățească echilibrul fizic, ei vor fi cuprinși de sentimentul de împlinire.

Pe de altă parte, corpul și mintea sunt inseparabile. Atunci când mintea este agitată, și corpul se agită la rândul lui, iar nevoile de relaxare și de calmare sunt specifice fiecărei ființe umane.

Stresul, anxietatea, frica de despărțire, frica de întuneric, un surplus de emoții, îl poate împiedica pe copil să se relaxeze și să se concentreze. Ce  putem face?

Cunoaștem cu toții bucuria copiilor de a asculta povești plăcute, care stimulează  producția de oxitocină, acest hormon al stării de bine care are un impact important asupra procesului de învățare și memorare. Iar dacă acestea sunt combinate și cu alte metode cum sunt mișcarea, posturile yoga pentru copii, muzica, jocul, cei mici au parte de o dezvoltare armonioasă într-un mediu relaxant.

Prin intermediul  unei atmosfere liniștite copiii sunt încurajați  să se relaxeze și să se distreze, dar în același timp ei își dezvoltă coordonarea, flexibilitatea, echilibrul, puterea, dar și gradul de conștientizare a corpului, a unei mai bune concetrări, încrederea și acceptarea de sine.

 

Postura copacului

Stai într-un picior. Îndoi celălalt picior și-l spijini cu talpa pe cel ancorat pe pământ (dar nu în dreptul genuchiului). Acesta e trunchiul copacului. Mâinile le ridici spre cer și le unești deasupra capului formând coroana copacului. Rămâi nemișcat câteva secunde, apoi lași încet piciorul jos și schimbi pozitia.

Se poate spune: „Ești puternic cum este un copac; drept, cu rădăcina bine înfiptă în pământ, cu frunze verzi… Simți cum adie vântul printre ramuri…Oferi locuințe pentru viețuitoare, umbră călătorilor, oxigen…”

 

Postura câinelui       

În această poziție, corpul împreună cu solul formează un triunghi. Din picioare, poziționați-vă palmele întinse în jos pe saltea, ținând mâinile perfect întinse și la o distanță nu foarte mare de șolduri. Vă așezați în genunchi apoi vă ridicați genunchii de pe saltea și vă îndreptați șoldurile și posteriorul către tavan.

Mențineți tălpile perfect lipite de sol și capul orientat în jos, între membrele superioare și în linie cu acestea. Este important să reușiți să vă mențineți coloana vertebrală perfect dreaptă.

Gândește-te că ești un câine prietenos, dornic de o mângâiere.

 

Postura bebelușului

Una dintre cele mai plăcute posturi de yoga pentru copii este cea a bebelușului, cea care amintește de poziția fătului în pantecele mamei. Atunci când vă simțiți foarte stresați, vă puteți relaxa în această poziție foarte plăcută din punct de vedere fizic.

Din poziția câinelui cu aplecare în față, reveniți la sprijinul pe genunchi și lipiți-vă posteriorul de partea din spate a picioarelor, până când atingeți genunchii cu pieptul. Lăsați-vă umerii în jos și întindeți mâinile în față cât puteți de mult, apoi respirați adânc și relaxați-vă atât cât aveți nevoie.

Poziția bebelușului este benefică și pentru întinderea spatelui și atenuarea durerilor de la acest nivel, putând fi pusă în practică de orice începător, de orice vârstă, fără riscuri.

 

Acestea sunt doar câteva posturi pe care le puteți încerca acasă împreuna cu copiii. Ele vor stimula dezvoltarea neuromusculară a micuților, îi vor încuraja să facă mișcare, îi vor ajuta să-și îmbogățească postura.

Un articol de Madhavii Alexa – profesor învățământ preșcolar Grupa Buburuzelor 

rasarit@amurtel.ro

0743161740