Ziua Portilor Deschise – De ce?

In fiecare an in luna aprilie sau mai, gradinita se pregateste cum stie ea mai bine sa primeasca cei mai mici dintre prichindei.

Ziua Portilor Deschise

Oare, de ce ?  O experienta noua este mult mai putin stresanta  pentru copii atunci cand acestia sunt pregatiti dinainte.   Prima zi de gradinita este un eveniment major in viata  copiilor si a parintilor lor. Este o zi care, cu siguranta nu va fi uitata niciodata. Cei mai multi parinti sunt ingrijorati despre cum se va comporta copilul lor in prima zi de gradinita. Se va obisnui destul de repede sau va  face probleme? Ingrijoarea este un lucru normal, dar aceasta trebuie insa bine ascunsa, pentru a nu  afecta si copilul.   Intrarea la gradinita este un pas important in educarea copilului, atat emotional cat si din punct de vedere al dezvoltarii sociale. Copilul  va invata sa fie sociabil, sa accepte schimbarea in viata lui, va invata sa fie independent si sa invete pe cont propriu.

Nu doar copilul  are insa nevoie de incurajare si motivare. Si pentru familia copilului este o schimbare importanta, fiindca vor petrece ziua fara copilul lor.  Gradinita este o noua lume pe care copilul  urmeaza sa o descopere. Camerele sunt diferite, jucariile de acasa ii lipsesc, intalneste atat copii cat si adulti pe care nu ii cunoaste, programul este diferit si ii lipesesc parintii. Este normal pentru copilul  sa fie temator si sa isi doreasca sa nu fie lasat singur, dar comportamentul lui este influentat de modul in care il pregatiti. Este bine sa ii vorbiti copilului despre gradinita, sa  ii povestiti despre toate lucrurile pe care el le va face cand va ajunge acolo: se va juca, va invata cantece si povesti, va manca la masa cu alti copii, se va spala pe maini, va asculta ce vorbeste educatoarea, etc. Gradinita trebuie intotdeauna prezentata cu mult entuziasm si pozitivism.

„Ziua porţilor deschise” prilejuieşte copiilor, parintilor, bunicilor  şi educatoarelor realizarea unor activităţi variate la care sunt invitaţi să participle cu totii. În postura de spectatori sau parteneri de „joc”, invitaţii asistă sau iau parte la activităţile deosebite pregătite pentru această zi festivă. De fiecare data s-a  observant  sporirea capacităţii de implicare a părinţilor,  într-un demers formativ-educativ coerent, care să sprijine dezvoltarea comportamentului copilului, în funcţie de nevoile individuale ale acestora, pentru integrarea lor în viaţa socială.

rasarit@amurtel.ro

0743161740