Ziua Portilor Deschise este primul pas spre acomodare!

gradinita rasarit portile deschise

Zarva, forfota. Totul este bine organizat si fiecare stie ce are de facut. Oare ce se intampla? Se pregateste Ziua Portilor Deschise. De ce este nevoie de Ziua Portilor Deschise? Cui ii este de folos? Care este impactul acestei zile asupra copiilor, a familiilor acestora dar si asupra gradinitei? Cum vad parintii,copii si gradinita aceasta zi? Se apropie clipa în care parintii au nevoie să afle cât mai multe despre ce presupune primul pas spre acomodare, despre ce schimbări se vor petrece atat în viata familiei cat și a copilului odată cu intrarea în grădiniță.

Apar întrebări… ce grădiniță veti alege, ce calităti doriti să aibă doamnele cadrele didactice, cât de importante sunt rutinele și deprinderile care se formează în programul zilnic al copilului, care este oferta educațională a grădiniței, ce tip de alimentatie va avea copilul, ce activități pune la dispoziția părinților și a copiilor, cine alege și cum alege aceste activități, prin ce se diferențiază grădinița gradinita noastra față de alte gradinite, ce învață și ce mânâncă la grădiniță, care este programul zilnic din grădiniță, calitatea personalului, baza materială, proiectele, parteneriatele, cultura calității. Sunt multe intrebari carora fiecare doreste sa le gaseasca raspunsuri cat mai apropiate de asteptarile lor. Este o zi foarte importanta atat pentru cei care trec pragul gradinitei noastre,copii,parinti,bunici, cat si pentru echipa gradinitei.

Experiența ne-a demonstrat faptul că debutul în grădiniță este mai greu de suportat pentru parinti decât pentru copil. Este momentul “marii despărțiri”! Majoritatea mămicilor vin la grădiniță cu temerea, ca micutul care sta ascuns dupa piciorul mamei,nu se va putea acomoda, va plange sau chiar va refuza gradinita. Aceasta zi este de fapt, primul pas in acomodarea copilului cu noul mediu,a parintelui cu despartirea temporara de copil si a personalului gradinitei cu nevoile noilor copii. Este un pas facut cu multa emotie de copil, parinti si gradinita. Chiar dacă parintii au impresia că micuții nu conștientizează schimbarile din viata lor, acestia trebuie să înceapa din timp să îi familiarizeze cu ideea că vor merge la grădiniță.

Majoritatea părinţilor o înfăţișează ca pe un loc extraordinar, cu copii prietenoși și multe jucării. Ajuns la grădiniță însă, copilul nu totdeauna este fericit. Prea multă lume necunoscuta in jurul lui (adulti,copii) cu care trebuie să interactioneze, sa împartă jucăriile, sa raspunda la multe intrebari,sa se lase imbratisat,etc. aceste lucruri nu sunt totdeauna pe placul copilului,de aceea este de dorit ca fiecare parte sa experimenteze din plin in aceasta zi. Copilul cand intra intr-un mediu nou, chiar daca se intampla pentru o singura zi, isi doreste sa se joace, sa fie in siguranta, sa fie iubit, inteles, apreciat, sa se regaseasca in acel loc. Insa, de multe ori, ceea ce isi doresc copiii nu corespunde cu ceea ce isi doresc parintii pentru copiii lor. Chiar dacă un părinte ştie că este momentul potrivit pentru ca micutul său să înceapă grădiniţa şi chiar dacă îşi doreşte acest lucru, durerea separării şi îngrijorarea sunt uneori trăite mai intens de părinte decât de copil.

Pentru a putea ajuta copiii să se adapteze grădiniţei şi separării de părinţi şi casă trebuie să lucreze mai întâi cu propriile lor temeri şi emoţii. Dacă sentimentele parintilor faţă de începerea grădiniţei sunt negative şi încărcate de teamă, copilul va trebui să înfrunte atât propria suferinţă cât şi pe a parintilor.In aceasta zi parintii pot discuta cu personalul gradinitei despre temerile si fricile lor legate de acest prim pas important din viata copilului, schimbarea mediului,a alimentatiei (pentru copilasi care sunt inca alaptati), a rutinei zilnice,etc. Aceasta zi a Portilor Deschise este foarte importanta pentru crearea unei experiente pozitive in viata copilului si a parintilor. Integrarea copilului intr-o noua colectivitate, intr-un mediu nou,trebuie sa se faca treptat. Ziua Portilor Deschise ofera aceasta oportunitate si constituie primul pas in acomodarea copilului cu noul mediu educational si are rolul de a creea o experienta pozitiva atat pentru copil cat si pentru familie. Este foarte important ca parintii să arate copilului câtă încredere are în personalul grădiniţei. Dacă parintii nu au încredere, copilul cum s-ar putea simţi în siguranţă?

Gradinita Rasarit invita pe toti cei interesati: copii, parinti, bunici

Sambata, 13 aprilie  2019,

incepand cu ora 10 pana la ora 13,30 la „Ziua Portilor Deschise”

rasarit@amurtel.ro

0743161740